Video potoka lieči ľudí na celom svete, jeho úspech udivuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Osemhodinové video vodopádu pomáha zaspať ľuďom na celom svete
Foto: YouTube/Johnnie Lawson

DUBLIN 5. mája (WEBNOVINY) – Upokojujúce zurčanie potoka, spev vtákov, šumenie vetra v zelených korunách stromov – zvuky, ktoré pomáhajú upokojiť myseľ a naladiť sa na zdravý spánok nie je ťažké zohnať na akomkoľvek audio nosiči alebo na internete. Jeden záznam sa však vymyká z radu – osemhodinové video so záberom na malinký vodopád v Írsku spôsobilo na internete mániu a dnes pomáha zaspať ľuďom od Pekingu až po Bristol. Nedávno ho do svojho programu nasadili aj londýnske kliniky.

Liek na nespavosť, úzkosť aj stres

Leto, slnko, príroda
Foto: shutterstock.com

Video pochádza z dielne Íra Johnnieho Lawsona, ktorý túžil ľuďom ukázať krásy prírody na severe svojej rodnej krajiny. Dlhý záznam zverejnil na YouTube bez veľkých očakávaní, na internete sa však stal nečakaným hitom.

„Ľudia, ktorí mali problémy so spánkom, mi začali písať z celého sveta – zo Severnej Kórey, Stredoafrickej republiky, Pekingu či z celej Veľkej Británie. Nechávali mi odkazy, v ktorých priznávali, že video im pomohlo skoncovať s nespavosťou,“ uviedol Lawson pre televíziu BBC.

„Som uprostred Manhattanu, netušil som, že takýto pokoj vôbec existuje,“ napísal obyvateľ New Yorku v komentári pod videom. „Ďakujem, že ste mi pomohli sústrediť sa počas 19-hodinového výskumu,“ pridal sa študent z Bostonu. Ďalší uvádzajú, že vďaka videu zaspia do niekoľkých minút a zobudia sa oveľa sviežejší ako predtým. „Toto je to, čo potrebujem, keď mám napísať 20-tisíc znakov za 24 hodín,“ píše jedna užívateľka. „Pomáha mi to prekonať poruchy úzkosti,“ dodáva ďalšia.

Včela, počasie, kvet, leto, jar, príroda, hmyz
Foto: SITA, AP Foto: ilustračné, SITA/AP

Úspešné videá mieria do kliník a nemocníc

S narastajúcou popularitou videa sa Lawson rozhodol celý záznam predĺžiť. „Ľudia trpiaci nespavosťou zaspali pri počúvaní videa, zobúdzali sa však uprostred noci do zvukov ticha. Preto som začal robiť dlhšie videá. Keď sa ľudia v noci zobudia, obklopí ich zvuk prírody. To ich znova uspí,“ hovorí autor záznamu tečúcej riečky Bonet.

Lawson spolu nakrútil už 174 videí, v ktorých sa v hlavnej úlohe objavujú krásne írske rieky a jazerá. Videá začali v rámci experimentu používať aj nemocnice a kliniky v Londýne. „Ako súčasť terapie dajú sestričky pacientom tablety s rôznym relaxačným materiálom vrátane videí Johnnieho Lawsona,“ uviedla doktorka Dorothy Wade z londýnskej nemocnice University College Hospital. Cieľom terapie je pomôcť ľuďom s posttraumatickou stresovou poruchou uvoľniť sa a relaxovať.

Video riečky Bonet si pozrelo už vyše šesť a pol milióna divákov a ľudia z metropol v rôznych kútoch sveta sa nevedia dočkať ďalších pokračovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia