Raj na zemi? V tejto krajine občania nemusia platiť dane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Enclava
Foto: Enclava

Najnovšia krajina, ktorá vzniká na hranici medzi Slovinskom a Chorvátskom, sľubuje občanom oslobodenie od daní a možnosť vybrať si až z piatich oficiálnych jazykov. Prvenstvo si okamžite získala aj svojou rozlohou, ktorá sa dá prirovnať k väčšej záhrade.

Enclava
Foto: Enclava

Krajina, ktorá dostala meno Kráľovstvo Enclava, sa podobne ako český Liberland zrodila z recesie. Ide o nápad skupiny mladých Poliakov, ktorí podľa slov Piotra Wawrzynkiewicza túžili „vytvoriť miesto, kde každý, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo alebo národnosť, môže voľne vyjadriť svoje názory, študovať zdarma a zarábať bez toho, aby mal obavy z daní“.

Kráľovstvo, ktoré leží asi 50 km od Záhrebu, má rozlohu 93 metrov štvorcových. V Enkláve, ktorá je ústavnou monarchiou, si ľudia môžu vybrať z piatich oficiálnych jazykov – angličtiny, poľštiny, slovinčiny, chorvátčiny a mandarínčiny. Skupina Poliakov ju založila po tom, ako zistila, že tento pozemok si doteraz nikto neprivlastnil. Podobné krajiny boli už v minulosti vyhlásené v rôznych častiach sveta, novinkou je nábor virtuálnych občanov prostredníctvom internetu.

Šanca, že krajina bude medzinárodne uznaná, je síce mizivá, ľudí to však neodrádza. O občianstvo v kráľovstve bez daňovej povinnosti, ktoré je tolerantné vo všetkých smeroch, už v krátkom čase požiadalo vyše 5000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia