Nič nie je nemožné? Stolár z Modry ukázal, ako sa plnia sny!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stolár z Modry zostrojil unikátnu repliku Tatry Prezident
Stolár z Modry zostrojil unikátnu repliku Tatry Prezident Foto: Archív LC

Vek je len číslo a nikdy nie je neskoro splniť si sen. Dokazuje to aj šesťdesiatštyriročný Ladislav Csengel z Modry, ktorý sa takmer po 50 rokoch odhodlal realizovať dávnu detskú túžbu. Ako malý sa hrával s modelom automobilu Tatry Prezident, a dlhé roky sníval o tom, že bude toto vozidlo raz vlastniť v skutočnej veľkosti. „Vždy sa mi páčili staré autá, sníval som, že si ho raz kúpim, ale nikdy neboli peniaze navyše (deti, vnúčatá), tak som sa rozhodol, že si auto vyrobím,“ hovorí šikovný stolár, ktorý toto remeslo vykonával takmer celý život, a preto urobil repliku auta práve z dreva.

K naplneniu jeho sna po toľkých rokoch ho motivovali jeho najbližší, keď k okrúhlemu výročiu dostal darček, ktorý mu pripomenul zabudnuté túžby. „Deti mi k 60-tke darovali maketu Tatry Prezident s tým, že je čas už aj na moje sny,“ hovorí pán Csengel.

Stolár z Modry zostrojil unikátnu repliku Tatry Prezident
Foto: Archív LC

Výroba funkčnej repliky jedného z najstarších automobilov z čias Rakúsko Uhorska šikovnému dôchodcovi trvala jeden rok a s realizáciou mu nikto nepomáhal, s výnimkou niektorých jeho častí. „Auto som vyrábal sám, až na pár súčiastok, ktoré sa dajú vyrobiť iba na sústruhu a ten nemám. Ale mám šikovných susedov. Dal som nákres a oni to zhotovili.“ Jeden z ďalších problémov predstavoval motor. Keďže zohnať jeho originálnu verziu bolo takmer nemožné, pán Csengel si poradil tak, že použil motor z detskej štvorkolky.

Na výrobu takéhoto unikátu bolo však nevyhnutné mať znalosti aj z iných odvetí ako je stolárstvo. Kde získal potrebné vedomosti na realizáciu svojho sna? „Ako prvé bola návšteva múzea Kopřivnica a potom technického múzea v Prahe. No najviac mi pomohla maketa auta Tatra Prezident veľkosti 1:36000. Nemal som žiadny výkres, žiadny plán, len celoživotné praktické skúsenosti,“ tvrdí šesťdesiatštyriročný Modran, ktorý priznal, že by veľmi rád žil v dobe, keď existovali tieto autá. Čo bolo pri napĺňaní sna preň najťažšie? „Ťažko povedať, keď sa už raz rozhodnem, nič ma neodradí. Najťažšie pre mňa neexistuje,“ hovorí hrdý konštruktér repliky legendárneho vozidla.

Šikovný majster stolár vraj ďalšie unikáty z dreva tvoriť neplánuje a s úsmevom dodáva: „Toto bola moja srdcovka.“ A čo odkazuje tým, ktorí váhajú so splnením svojich snov? „Nech neváhajú, je to úžasný pocit!“ Niet čo dodať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milota Mezeiová