Pozrite sa, čo odstránili mužovi z tela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obličky
Foto: Telegraph/EuroPics

TOKIO 10. júna (WEBNOVINY) – Lekári v Číne odstránili pacientovi z tela 420 obličkových kameňov. Za rekordný počet nepríjemných kamienkov môže podľa odborníkov strava bohatá na tofu.

Foto: Telegraph/EuroPics

Pacient z čínskej provincie Če-ťiang na východe krajiny sa po príchode do nemocnice sťažoval na veľké bolesti brucha. Snímky z CT vyšetrenia odhalili, že jeho ľavá oblička je plná kameňov. Ich odstránenie trvalo lekárom dve hodiny.

„Pracujem ako lekár už 30 rokov, ale niečo také som ešte nevidel,“ uviedol chirurg Zhou Changchun. Lekári sa domnievajú, že k diagnóze pacienta viedla jeho strava. Číňan konzumoval veľké množstvo tofu, ktoré je miestnou špecialitou. To však obsahuje veľké množstvo síranu vápenatého, ktorý sa z tela nedokáže vylúčiť bez dostatočného príjmu tekutín.

Pacientovi pritom neodstraňovali obličkové kamene prvýkrát – pred 20 rokmi ich z jeho tela vybrali desať. Ak by s vyhľadaním lekárskej pomoci čakal dlhšie, mohol skončiť oveľa horšie. „Jeho oblička by úplne prestala pracovať a museli by sme ju celú odstrániť,“ vysvetlil primár chirurgického oddelenia Wei Yubin.

Pacient si podľa informácií denníka Telegraph po operácii svojich 420 obličkových kameňov odniesol domov v plastovom vrecúšku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať