Obrazom: Solárne lietadlo po nútenej prestávke znova letí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo Solar Impulse
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 po takmer mesačnej prestávke vynútenej nepriaznivým počasím a poškodením jedného z krídel pokračuje vo svojom pokuse obletieť Zem.

Obrazom: Solar Impulse 2 pokračuje v ceste okolo sveta

Z japonského mesta Nagoja, kde musel pilot André Borschberg 1. júna po 36 hodinách pre nepriaznivé počasie prerušiť siedmu etapu, počas ktorej mal za šesť dní bez pauzy preletieť z čínskeho Nankingu na Havaj, odštartovalo v pondelok o 3:03 miestneho času (v nedeľu o 20:03 SELČ). Let by mal trvať 120 hodín. Ak by solárne batérie stroja nenačerpali počas dňa dostatok energie na nočný let, pilot má pre všetky prípady so sebou čln a dostatok zásob na niekoľko dní, kým by preňho jeho tím neposlal nejakú loď. Všetci však dúfajú, že k tomu nedôjde.

Na oficiálnej webstránke Solar Impulse informovali, že Borschberg už prekročil hranicu, spoza ktorej sa nemôže otočiť a vrátiť do Japonska. Celý terajší let strávi pripútaný v sedačke pilotnej kabíny, ktorá má veľkosť telefónnej búdky, napísala BBC. Bude môcť spať iba krátko, vždy najviac 20 minút, povedal však, že využije jogu a meditáciu, aby sa cítil počas cesty pohodlne.

Solar Impulse 2

má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov.

Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon, keď preletel 1468 kilometrov. Ten istý pilot potom vytvoril aj rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď počas letu z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku dosiahol rýchlosť 216 kilometrov za hodinu. Z Mjanmarska pokračovala trasa do Číny, pričom po Havaji budú ďalšie medzipristátia v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Zastávky využívajú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.

Let z Havaja na americkú pevninu bude pilotovať práve Piccard. Lietadlo by malo ukončiť cestu okolo sveta preletom zo Severnej Ameriky cez Atlantický oceán, ideálne pred augustom, keď bude vrcholiť hurikánová sezóna.

Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa lietadlo zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií. Prototyp solárneho lietadla váži vďaka ľahkej konštrukcii z uhlíkových vlákien len okolo 1600 kilogramov. Poháňajú ho štyri elektrické motory a je navrhnuté tak, aby mohlo letieť aj v noci. Má vyše 17-tisíc solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať nadbytočnú energiu.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať