HIV pozitívny muž prosil o dotyk, ako reagovali ľudia?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dotkli by ste sa HIV pozitívneho muža?
Foto: Youtube

HELSINKI 1. júla (WEBNOVINY) – O víruse HIV, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS, majú ľudia aj po rokoch mylné predstavy. Hoci vírus, ktorý spôsobuje deštrukciu imunitného systému, sa prenáša len nechráneným pohlavným stykom, krvou alebo z matky na dieťa, mnohí ľudia sa štítia nakazených pacientov čo i len dotknúť.

Mladý Fín Janne Antin sa preto rozhodol pre netradičný sociálny experiment. Nedávno si v centre Helsínk vedľa seba položil tabuľku, na ktorej bolo napísané: „Som HIV pozitívny. Dotknite sa ma.“ Potom sa len postavil, rozpažil ruky, zavrel oči a čakal.

Ľudia okolo muža, ktorý sa snaží zvýšiť povedomie o tejto chorobe a prelomiť bariéry, najprv pochybovačne prechádzali. Neskôr ho zopár okoloidúcich potľapkalo po pleci alebo mu potriaslo rukou. A následne prišla vlna objatí – od matiek, detí, seniorov i mladých ľudí.

Dojímavé video sa za pár dní stalo hitom internetu – za uplynulý týždeň si ho pozreli vyše tri milióny divákov.

Video sa na YouTube objavilo v čase, keď sa Kube ako prvej krajine na svete podarilo zastaviť prenos HIV a syfilisu z matky na dieťa. Zároveň získala ocenenie organizácií PAHO a WHO za to, že matkám poskytuje prístup k prenatálnej starostlivosti vrátane testovania na HIV a syfilis, ako aj za liečbu matiek, u ktorých boli výsledky testov pozitívne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať