Uhynul jeden z posledných piatich nosorožcov tuponosých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nosorožec
Štyridsaťročný samec menom Sudan žije v rezervácii spolu s dvoma samicami - Najin a jej dcérou Fatu. Foto: Archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 28. júla (WEBNOVINY) – V zoologickej záhrade v českom meste Dvůr Králové nad Labem uhynula v pondelok večer samica nosorožca tuponosého severného (Ceratotherium simum cottoni) menom Nabiré, ktorá bola jedným z posledných piatich jedincov tohto kriticky ohrozeného poddruhu a zároveň posledným jedincom v Európe. Príčinou úmrtia bola prasknutá cysta.

Ide o ťažko opísateľnú stratu. Nabiré bola najvľúdnejší nosorožec, akého sme v zoo chovali. Nejde však iba o to, že sme ju mali veľmi radi. Jej smrť je predovšetkým symbolom katastrofického úbytku nosorožcov v dôsledku nezmyselnej ľudskej chamtivosti. Smrť Nabiré priblížila ďalší zvierací druh k úplnému vyhynutiu,“ uviedol riaditeľ zoo Přemysl Rabas.

Patologická cysta v jej tele bola obrovská. Po vypustení tekutého obsahu vážila stále 40 kilogramov. Neexistovala žiadna možnosť, ako ju liečiť,“ vysvetlil zoológ Jiří Hrubý. Predstavitelia zoo o jej zdravotných problémoch vedeli dlhšie, a preto sa im podarilo zabezpečiť aspoň odber genetického materiálu, ktorý by mohol pomôcť pri záchrane tohto poddruhu.

Nabiré

sa narodila 15. novembra 1983 v Zoo Dvůr Králové ako iba druhý nosorožec tuponosý severný odchovaný v zajatí a v tejto zoo prežila celý život.

Do Dvůra Králové priviezli nosorožce tuponosé severné v roku 1975 z južného Sudánu, pričom šlo o skupinu pozostávajúcu z dvoch samcov a štyroch samíc. Dva jedince z tejto skupiny sú stále nažive – samec Sudán momentálne žije v v kenskej rezervácii Ol Pejeta a samica Nola v zoo v kalifornskom San Diegu. Okrem nich tvoria populáciu tohto poddruhu ešte ďalšie dve samice – Nájin a jej dcéra Fatu, ktoré sa obe narodili v Zoo Dvůr Králové, odkiaľ ich v roku 2009 spolu so spomínaným samcom Sudánon previezli do Kene.

Informácie pochádzajú z webstránky www.zoodvurkralove.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať