Majiteľka nechce utratiť kura, dostane protézu z tlačiarne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sliepky
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – Chromé kura z Black Thistle Farm v meste Clinton v americkom štáte Massachusetts dostane umelú nohu z 3D tlačiarne. Trojmesačná sliepka menom Cicely má od narodenia poškodenú šľachu na pravej nohe, čo jej znemožňuje pohyb. Jej majiteľka Andrea Martin s ňou preto zašla na veterinárnu kliniku, kde jej dali na výber z dvoch možností – protéza alebo usmrtenie.

Chovateľka sa rozhodla pre prvú alternatívu, pričom tá druhá podľa jej slov vôbec nepripadala do úvahy. Za protézu však bude musieť zaplatiť 2500 dolárov (v prepočte zhruba 2280 eur). „Mala by dostať šancu na normálny život,“ vyjadrila sa Martin, ktorá sa na farme stará aj o choré jedince. Minulý rok napríklad jedna zo sliepok podstúpila hysterektómiu, teda chirurgické odstránenie maternice, ktoré stálo 3000 amerických dolárov.

Prvú operáciu, pri ktorej kuraťu amputujú chromú nohu, naplánovali veterinári na stredu. Následne pomocou počítačovej tomografie (CT) zhotovia digitálny obraz jeho ľavej nohy. Ten potom použijú pri tlači protézy. Cicely by mala byť po zákroku v domácej starostlivosti a po dvoch týždňoch by mala dostať protézu. „Operovať vtáka je vždy riskantné, no som optimistická. Myslím si, že bude šťastná. Stojí to za to,“ skonštatovala majiteľka.

Podobné zákroky už absolvovalo množstvo zvierat. Veterinárka Emi Knafo, ktorá bude Cicely operovať, je však presvedčená, že to doteraz nikto neskúšal na kurati. Ak všetko vyjde podľa plánov, Martin by o Cicely rada napísala knihu pre deti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia