Slnko už má svojho majiteľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Najjasnejšia hviezda oblohy má svoju majiteľku Foto: www.knutsford-scibar.co.uk

Zdá sa vám to neuveriteľné? Vlastníkom Slnka sa mohol stať každý človek – išlo len o to, komu to napadne ako prvému. Angeles Duran, 49- ročnej Španielke, skrsol tento nápad v hlave ešte v septembri po tom, ako si pri rannej káve prečítala zaujímavý článok v novinách. Písalo sa v ňom o Američanovi, ktorý sa zaregistroval ako majiteľ Mesiaca a takmer všetkých planét slnečnej sústavy.

Bez názvu
Foto: http://scienceclass.ning.com/

Na svete totiž existuje medzinárodná dohoda, podľa ktorej si žiadna krajina nesmie nárokovať na vlastníctvo planéty či hviezdy, ale o jednotlivcoch nič nespomína. „Nebol v tom žiaden háčik, svoje tvrdenie mám legálne podložené. Nie som hlúpa a zákon poznám veľmi dobre. Urobila som to, čo mohol urobiť ktokoľvek, ale mne to napadlo ako prvej,“ dodala šťastná majiteľka Slnka. Španielke z malého mestečka Salvaterra do Mino bol vydaný notárom overený dokument, ktorý potvrdil, že je „majiteľkou Slnka, hviezdy spektrálneho typu G2, umiestneného v priemernej vzdialenosti 149 600 000 km od Zeme.“

Podnikavá Španielka chce teraz zaviesť poplatky pre každého, kto akýmkoľvek spôsobom využíva Slnko. Ako naloží so ziskom má už teraz veľmi dobre premyslené. Polovicu zárobkov sa chystá darovať španielskej vláde a 20% národnému penzijnému fondu. Ďalších 10% chce darovať na výskum, 10% na ukončenie hladu na celom svete a posledných 10% si nechá pre vlastné účely. „Je na čase pustiť sa do vecí správnou cestou. Ak existuje nápad, ako vytvoriť príjem a zlepšiť ekonomiku a ľudské blaho, prečo to neurobiť?“ pýta sa nová majiteľka hviezdy s takou energiou, bez ktorej by život na Zemi nebol možný. Zabudla dodať, že to bude na úkor niekoho iného. Ale biznis je biznis.

www.afp.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia