Akútne respiračné problémy malo v týždni vyše 43-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chrípka, pacient
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – V 41. kalendárnom týždni bolo na Slovensku hlásených 43 842 akútnych respiračných ochorení (ARO), čo je chorobnosť 1 468,9 prípadov na stotisíc osôb. Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u viac ako tisíc osôb, čo predstavuje 2,4 % zo všetkých ARO.

Medzi najčastejšie komplikácie, v 581 prípadoch, patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie predstavovali otitídy v 269 prípadoch a pneumónie v 223 prípadoch. Ochorenia hlásilo 60 % lekárov pre deti a dorast a 52 % praktických lekárov pre dospelých, najviac v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji. V 41. kalendárnom týždni bolo prerušené vyučovanie v jednej materskej škole v Prešovskom kraji. Agentúru SITA o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, v 41. kalendárnom týždni bolo hlásených 4 566 ochorení chrípky a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 153 chorých na stotisíc osôb. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia chorobnosť bola u detí do päť rokov.

V 41. kalendárnom týždni bolo vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva vyšetrených trinásť nasopharyngeálnych výterov a 31 dvojíc sér. Z celkového počtu vyšetrených vzoriek nebol laboratórne potvrdený vírus chrípky ani v jednom prípade.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2011/2012 bolo vo virologických laboratóriách vyšetrených 69 vzoriek biologického materiálu, z ktorých nebol laboratórne potvrdený vírus chrípky ani v jednom prípade, dodáva tlačová správa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia