Autizmus u dojčiat možno rozpoznať vďaka jednoduchému testu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti
ihrisko

BRATISLAVA 29. apríla (WEBNOVINY) – Päťminútové vyšetrenie môže pomôcť odhaliť autizmus u detí vo veku 12 mesiacov, čo dá rodičom a lekárom oveľa viac času na zareagovanie, oznámili vo štvrtok americkí vedci. Ich štúdia ako prvá ukazuje, že autizmus u dojčiat možno zistiť pomocou jednoduchého testu, uviedla Lisa Gilotty, šéfka programu pre autizmus na National Institute of Mental Health, ktorý výskum financoval.

„Úžitok z tohto výskumu je, že deti podstupujú liečbu oveľa skôr,“ uviedla Karen Pierce z University of California v San Diegu, ktorej štúdiu uverejnil magazín Journal of Pediatrics.

Autizmus je komplexná duševná porucha, ktorou v Spojených štátoch trpí každé 110. dieťa, pri čom u chlapcov sa vyskytuje štvornásobne častejšie ako u dievčat. Charakteristické pre ňu sú problémy so spoločenskou interakciou a komunikáciou, ako aj s chápaním emócií a správania iných ľudí. V súčasnosti sa autizmus darí diagnostikovať najskôr u trojročných detí, pričom podľa posledného výskumu ho bude možné určiť oveľa skôr.

„Existujú rozsiahle dôkazy o tom, že skorá liečba môže mať pozitívny dopad na vyvíjajúci sa mozog,“ uviedla Pierce vo vyhlásení. „Príležitosť diagnostikovať, a tým aj začať liečbu autizmu v čase približne prvých narodenín dieťaťa má obrovský potenciál pre zmenu výsledkov u detí postihnutých touto poruchou,“ dodala.

V rámci výskumu Pierce a jej kolegovia zostavili sieť 137 pediatrov v oblasti amerického mesta San Diego, ktorí začali systematicky vyšetrovať všetky deti vo veku jedného roka. Rodičia detí pre lekárov vyplnili dotazník, v ktorom odpovedali na otázky ako „Keď sa vaše dieťa začína hrať s hračkami, zisťuje, či sa naňho pozeráte?“ alebo „Usmieva a smeje sa vaše dieťa, keď sa naňho pozeráte?“

Deti, ktoré neprešli testom, výskumníci nahlásili na univerzitné centrum pre autizmus pre ďalšie pozorovanie. Tieto deti opäť testovali každých šesť mesiacov až do veku troch rokov, keď často vykazovali známky

Z 10-tisíc dojčiat neprešlo prvým testom 184, z nich u 75 percent neskôr zaznamenali problémy. Z celkového počtu u 32 detí diagnostikovali autizmus, u 56 poruchu vývinu reči, u deviatich poruchu mentálneho vývinu a u 36 iné problémy. Po vyšetrení všetky deti s diagnostikovaným autizmom a poruchou mentálneho vývinu a 89 percent z detí s poruchou vývinu reči boli odporučené na terapiu vo veku 17 mesiacov, pričom tieto deti začali podstupovať liečbu v 19 mesiacoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať