Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. októbra (WebNoviny.sk) – Stopy vírusového ochorenia ebola sa môžu vyskytovať v semene osôb, ktoré prekonali krvácavú horúčku, až po obdobie deviatich mesiacov od nákazy. Vyplýva to z prvých výsledkov dlhodobej štúdie publikovanej v prestížnom odbornom magazíne New England Journal of Medicine (NEJM), o ktorej záveroch informovala agentúra DPA.

Vedci podrobili testom vzorky semena odobratého 93 mužom z hlavného mesta západoafrického štátu Sierra Leone, Freetownu. Títo muži sa ebolou nakazili v uplynulých dvoch až desiatich mesiacoch. Testy potvrdili, že po šiestich mesiacoch sa síce výskyt vírusu v testovanom semene výrazne znížil, jeho stopy však u niektorých mužov ostali.

Ďalšie testovanie odobraných vzoriek semena sa uskutoční v americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), aby sa určilo, či v týchto prípadoch pretrváva riziko infekcie. Stopy vírusu v genetickom materiáli u osôb, ktoré prekonali ebolu, sa potvrdili už v predchádzajúcich výskumoch, doplnila DPA.

Publikovaná správa odhaľuje prvé výsledky spoločnej dlhodobej štúdie organizovanej vedeckými tímami orgánov na ochranu verejného zdravia v Sierre Leone, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a amerického CDC. Osoby podrobené testom v rámci tejto štúdie boli poučené o bezpečnom správaní a dostali kondómy.

„Preživší po ebole sa musia vyrovnávať s rastúcim počtom zjavných zdravotných komplikácií,“ uviedol riaditeľ CDC Tom Frieden. „Táto štúdia nám dáva nové dôležité informácie o zotrvaní vírusu ebola v semene a pomáha predkladať odporúčania preživším a ich milovaným, ktoré im pomôžu ostať zdravými.“

Od vypuknutia epidémie eboly koncom roku 2013 sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo v západnej Afrike krvácavou horúčkou vyše 28 400 osôb a takmer 11 300 jej podľahlo. V Sierre Leone už tri týždne nezaznamenali nový známy prípad tohto ochorenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia