Pred 20 rokmi prvýkrát transplantovali kostnú dreň u dieťaťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieťa, nemocnica
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 22. novembra (WebNoviny.sk) – Transplantačná jednotka kostnej drene (TJKD), ktorá je súčasťou Kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava, si v nedeľu 22. novembra pripomenie 20. výročie vykonania prvej transplantácie kostnej drene u dieťaťa.

„Za dvadsať rokov prešlo toto pracovisko nesmierne dlhú a úspešnú cestu,“ priblížil riaditeľ DFNsP Bratislava Ladislav Kužela. „Na začiatku boli dva sterilné boxy a odhodlanie zakladajúcich členov Jozefa Lukáča, Júlie Horákovej a Sabíny Šufliarskej pomôcť nevyliečiteľne chorým deťom doma na Slovensku. Dnes je TJKD moderné európske pracovisko pre transplantácie krvotvorných buniek v detskom veku, ktoré dáva ročne 30 deťom šancu na záchranu života,“ doplnil.

Na začiatku vykonávali transplantácie kostnej drene u troch až štyroch detí ročne

Pred vznikom špeciálnej jednotky museli deti na Slovensku absolvovať potrebnú transplantáciu v Prahe. Deti staršie ako 15 rokov zasa operovali na oddelení pre dospelých. „Jednoznačne bol najvyšší čas zriadiť takéto centrum aj na Slovensku,“ skonštatovala Júlia Horáková.

Ako lekárka priblížila, na začiatku tím vykonával transplantácie kostnej drene u troch až štyroch detí ročne. Neskôr postupne dochádzalo k nárastu počtu transplantácií, čo si vyžiadalo rozšírenie kapacity pracoviska. Napokon 1. júna 2011 otvorili novú TJKD ako samostatné oddelenie Kliniky detskej hematológie a onkológie.

Spomínanú prvú transplantáciu kostnej drene vykonali 22. novembra 1995 u osemročného dievčatka s akútnou leukémiou. Išlo pritom o súrodeneckú transplantáciu. „Za našu prvú pacientku sme aj dýchali, aby to dobre dopadlo, lebo transplantácia je výkon spojený s rizikom. Našťastie, všetko dobre dopadlo, celý proces sme konzultovali so zahraničným pracoviskom a snažili sme sa urobiť pre pacientku to najlepšie, čo sme vedeli a mohli,“ popísala Horáková.

„Dnes sa má dobre. Sama sa už stala mamou zdravého dieťaťa a tešíme sa spolu s ňou z jej životných úspechov. Chodí nás navštevovať aj so svojím chlapčekom, boli sme na jej svadbe a náš vzťah je dodnes viac ako nadštandardný,“ priblížila odborníčka.

Počas existencie centra vykonali 334 transplantácií

Prvú nepríbuznú transplantáciu vykonali na pracovisku v roku 2001 a k dnešnému dňu majú transplantácie od nepríbuzných darcov prevahu medzi transplantáciami od zdravého darcu. Tvoria zhruba dve tretiny a tento trend je každoročne rovnaký. Štepy odborníci najčastejšie získavajú z registra darcov v Nemecku, ale v poslednom období viac transplantujú pacientov aj vďaka slovenským darcom a činnosti Národného registra darcov kostnej drene SR.

Pracovisko má pritom význam pre celú krajinu. „Jeho otvorením sa šance na vyliečenie týchto detí výrazne zlepšili. Deti sú centralizované a na toto ochorenie sa myslí,“ povedala Júlia Horáková. „Ak je u týchto detí potrebná transplantácia, prichádzajú k nám veľmi skoro,“ doplnila.

V súčasnosti je TJKD plnohodnotné európske pracovisko pre detské transplantácie, pričom spĺňa všetky kritériá na plnenie plynulého transplantačného programu. Aktuálne môžu lekári transplantovať šesť detí naraz, pričom počas existencie centra vykonali 334 transplantácií. Lekári do budúcna však veria, že vďaka postupu vedy túto operáciu nahradia iné formy liečby. „Napriek tomu tu transplantácie určite budú a želám si, aby boli robené len tým detičkám, u ktorých neexistuje iná možnosť liečby,“ vyjadrila sa Júlia Horáková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia