Najviac invalidity spôsobili na Slovensku nádorové ochorenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Invalidný vozík
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Najčastejším dôvodom priznania nároku na invalidný dôchodok v kategórii osôb s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 % v minulom roku boli z celkového počtu 5 824 prípadov nádorové ochorenia u mužov (1 314 prípadov) aj žien (1 423 prípadov).

Za nimi nasledovali duševné ochorenia a poruchy správania (721 prípadov mužov aj žien spolu) a choroby obehovej sústavy (692 žien a mužov spolu). Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Najčastejším ochorením, ktoré spôsobuje invaliditu s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v rozpätí viac ako 40 % až 70%, boli vlani choroby svalov, kostrového a spojivového tkaniva. Ich počet sa z celkového počtu 16 526 invalidít vyšplhal na 5 282 prípadov.

Ďalším závažným ochorením v tejto kategórii sú duševné poruchy a poruchy správania (2 677 prípadov). Choroby obehovej sústavy bol dôvodom uznania invalidity pre 1 580 poistencov. Z celkového počtu invalidít s touto mierou poklesu činnosti posudkoví lekári Sociálnej poisťovne invaliditu uznali 8 578 mužom a 7 948 ženám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa