V USA prvýkrát zaznamenali superbaktériu odolnú voči liekom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bakterie.jpg
Foto: Stockvault.net

Washington 29. mája (WebNoviny.sk) – Prítomnosť takzvanej superbaktérie odolnej voči všetkým liekom, vrátane antibiotík poslednej možnosti, zaznamenali po prvý raz v Spojených štátoch. V časopise americkej mikrobiologickej spoločnosti o tom informovali vo štvrtok vedci z Národného vojenského lekárskeho centra Waltera

Riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Tom Frieden povedal, že pacientka, 49-ročná žena z Pennsylvánie, prišla minulý mesiac do vojenskej nemocnice s bežnou infekciou močových ciest spôsobenou baktériou E.coli. Keďže jej prvé podané antibiotiká nezabrali, dostala druhé. Hoci vyzdravela, testy z minulého týždňa ukázali, že v sebe mala baktériu odolnú voči antibiotiku kolistín, používanému vtedy, ak žiadne iné antibiotiká nezaberú.

Žena v ostatnom čase nevycestovala mimo USA a lekári sa pokúšajú zistiť, kde sa uvedenou baktériou nakazila. Obávajú sa totiž, že ak sa odolnosť voči liekom rozšíri na ďalšie baktérie, Spojené štáty zamoria superbaktérie odolné voči všetkým známym antibiotikám. Iné krajiny sa s týmto javom podľa doktora Friedena už stretli.

Bakteriálny gén odolný voči kolistínu sa v minulosti vyskytol u zvierat a ľudí v Číne, Európe a Kanade. Americkí experti vo štvrtok uviedli, že sa vyskytol aj u prasaťa v USA, ale nenašli žiadne spojenie medzi ním a nakazenou ženou z Pennsylvánie. Lekári už celé roky varujú, že nadužívanie antibiotík vytvára tzv. superbaktérie, ktoré nereagujú na tradičné lieky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia