Choroby možno predpovedať aj na základe zmien klímy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dazd burka mraky mracna
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Britskí vedci tvrdia, že na základe klimatických zmien vedia predpovedať možné epidémie zoonóz – ochorení prenosných zo zvierat na človeka.

V štúdii zverejnenej v odbornom magazíne Methods in Ecology and Evolution uvádzajú, že vyvinuli model, ktorým na základe informácií o zmenách podnebia či hustote obyvateľstva, vedia určiť vypuknutie a rozšírenie ochorení ako sú napríklad ebola, horúčka lassa či horúčka zika.

Údaje zo 408 miest

Pre vznik spomínaného modelu použili odborníci dáta súvisiace s epidémiou horúčky lassa, ktorá sa na ľudí prenáša z potkanov, v západnej Afrike.

Zahrnuli doň údaje zo 408 miest, kde sa ochorenie objavilo v rokoch 1967 až 2012, informácie o zmene využitia pôdy, o úrode, teplote, úhrne dažďov či prístupe k lekárskej starostlivosti v daných oblastiach. Taktiež identifikovali jednotlivé poddruhy potkanov, z ktorých sa choroba prenáša na človeka, pričom mapovali ich výskyt v porovnaní s ekologickými faktormi.

Na dotvorenie modelu experti použili predpovede klimatických zmien, hustoty obyvateľstva a zmien využitia pôdy. Podľa výsledkov štúdie by sa mal počet ľudí s horúčkou lassa do roku 2070 zvýšiť zo súčasných 195-tisíc na 406-tisíc. Dôvodom by mala byť práve zmena klímy a narastajúci počet obyvateľov.

Zistenia by mhli pomôcť aj štátom pripraviť sa na epidémie

Podľa vedcov by ich zistenia mohli napomôcť aj predstaviteľom štátov pripraviť sa a reagovať na epidémie či ovplyvniť ich rozhodnutia, ktoré by mohli zasahovať do životného prostredia.

„Náš model im môže pomôcť posúdiť možný vplyv akýchkoľvek zásahov a zmien v národných a medzinárodných vládnych stratégiách, akými sú napríklad zmeny trávnatých plání na poľnohospodársku pôdu,“ skonštatovala jedna z vedúcich výskumu Kate Jones z University College London.

„Vďaka tomu (modelu) môžeme vyrátať ako často môžu prísť ľudia do styku so zvieratami, ktoré prenášajú choroby, ako aj nebezpečenstvo prenosu vírusu,“ dodal jej kolega a ďalší vedúci výskumu David Redding.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať