Začína sa Týždeň kontinencie, témou je aj prevencia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Inkontinencia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) – V pondelok sa začne Týždeň kontinencie, ktorý potrvá do 26. júna. Témou tohto ročníka je prevencia a riešenie úniku moču pomocou rehabilitácie svalov panvového dna u žien aj mužov. Práve vďaka rehabilitácii sa problémy spojené s únikom moču dajú vo významnej miere ovplyvniť a v niektorých prípadoch aj úplne odstrániť.

„Už od roku 2008 vyhlasuje International Continence Society (ICS) Svetový týždeň kontinencie. Jeho cieľom je upozorniť na závažnosť, ale aj tabuizáciu témy samovoľného úniku moču a stolice. Podľa prieskumov ICS menej ako 40 percent pacientov sa zdôverí so svojím problémom lekárovi,“ uviedla Marica Laščeková, predsedníčka Občianskeho združenia InkoFórum.

Pýtať sa môžete v ôsmich nemocniciach

V stredu 22. júna sa o problematike úniku moču a možnostiach, ako tejto poruche predchádzať, budú môcť pacienti informovať v čase od 8:00 do 14:00 v Bratislave vo fakultnej nemocnici na Kramároch a poliklinike na Vajnorskej, ďalej aj vo fakultných nemocniciach v Trnave, Nitre a Martine, v nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, poliklinike v Šamoríne a tiež v nemocnici na Triede SNP 1 v Košiciach.

V informačných stánkoch sa záujemcovia stretnú so skúsenou zdravotnou sestrou, ktorá ich bude informovať o problematike inkontinencie, možnostiach vyšetrenia a riešeniach problémov.

Počas vlaňajšieho Týždňa kontinencie, ktorý sa konal v šiestich slovenských mestách, sa o problematiku aktívne zaujímalo približne 1800 ľudí, pričom najväčší záujem bol v hlavnom meste.

„Najčastejšie sa pýtali na používanie absorpčných pomôcok. Či a v ktorých prípadoch pacienti na ne majú nárok, v akom rozsahu a kto pomôcky predpisuje. Záujem bol aj o alternatívne možnosti liečby, posilňovanie svalov panvového dna a o novinky v zdravotnej starostlivosti o pacienta trpiaceho únikom moču,“ prezradila Laščeková.

Na Slovensku trpia inkontinenciou desiatky tisíc ľudí

Z výsledkov ankety, ktorú návštevníci vypĺňali, vyplýva, že takmer 40 percent žien vo veku 55 až 65 rokov trpí únikom moču, pričom ide skôr o ľahšie stavy. Ženy tiež majú tendenciu o probléme nerozprávať. Až 34,5 percenta z nich sa zatiaľ s týmto problémom nikomu nezverilo.

„Na Slovensku trpia inkontinenciou desiatky tisíc ľudí a kvôli demografickému vývoju, teda starnutiu obyvateľstva, bude týchto pacientov pribúdať. Hoci je to komplikácia, mali by sme sa na ňu pozerať ako na ktorýkoľvek medicínsky riešiteľný problém. Urológ či gynekológ vedia poradiť, navyše takáto návšteva môže presne stanoviť diagnózu – či ide o problém ochabnutých svalov panvového dna, zápalový proces močového ústrojenstva či iný zdravotný problém,“ uviedol Ján Švihra z Urologickej klinike v Martine a predseda Odborného výboru InkoFóra.

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka agentúry Snowball Communications Katarína Gudiaková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia