Muž s transplantovanými rukami chce, aby mu ich odstránili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Muž s transplantovanými rukami chce, aby mu ich odstránili
Američan Jeff Kepner chce, aby mu ruky znovu odstránili. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) – Američan Jeff Kepner z mesta Augusta v štáte Georgia, ktorý je prvým človekom v USA s oboma transplantovanými rukami, by chcel, aby mu ich odstránili. Dôvodom je ich funkčnosť, ktorú nenadobudli ani po siedmich rokoch od operácie. „Od prvého dňa som ruky nemohol používať. Nemôžem nič robiť. Celý deň sedím v kresle a pozerám televízor,“ uviedol pre týždenník Time 64-ročný muž, ktorý o končatiny prišiel v roku 1999 v dôsledku sepsy.

Kepner po amputácii rúk používal protézy a zvládal s nimi šoférovať aj pracovať. Po zákroku z roku 2009, keď mu počas deväťhodinovej operácie v University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) transplantovali ruky od darcu, však už tieto činnosti vykonávať nemôže. Tvrdí, že si bol vedomý rizika neprijatia cudzích rúk alebo neúspešnosti operácie, ale predpokladal, že v najhoršom prípade mu ich odstránia a bude sa môcť vrátiť k protézam, s ktorými bol podľa jeho slov funkčný aspoň na 75 percent. Táto alternatíva je však podľa odborníkov ťažko naplniteľná, pretože je otázne, či by umelé končatiny mohol po odstránení transplantovaných rúk používať.

Podľa Vijaya Gorantlu, ktorý riadi transplantačný program v UPMC, by si amputácia okrem iného vyžadovala prísnu fyzickú terapiu. „Veríme, že menšie dodatočné operácie a viac fyzickej terapie by mohli zlepšiť funkčnosť jeho rúk tak, aby mu pomohli s aktivitami každodenného života,“ povedal Gorantla pre Time. Kepner sa však vyjadril, že je po siedmich rokoch unavený z operácií a radšej si nefunkčné ruky ponechá. „Znova tie operácie nepodstúpim,“ dodal.

Podľa chirurga Andrewa Leeho, ktorý Kepnerovu operáciu viedol, je potreba amputácie po transplantácii nezvyčajná a vyskytla sa u šiestich pacientov zo sto v USA aj v Európe. „Náš tím doteraz vykonal štyri transplantácie oboch rúk vrátane pána Kepnera. Ďalším trom pacientom sa výrazne obnovila funkčnosť ruky a dokázali začať znova nezávisle žiť, vrátane šoférovania, pracovania a chodenia do školy,“ vysvetlil a dodal, že zložité operácie ako sú transplantácie rúk nemajú u každého rovnaké výsledky.

Jeff Kepner tvrdí, že s odstupom času by sa na spomínaný zákrok nedal, ale nekritizuje lekárov. „Bola to šanca akej sa chopíte a ja som sa jej chopil,“ skonštatoval. Momentálne sa o neho stará manželka Valarie. Ich rodina zase založila online zbierku, na pokrytie nákladov, ktoré sa im za tie roky nazbierali.

Informácie pochádzajú z webstránky time.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia