Nedostatok pohybu zabije viac ako päť miliónov ľudí ročne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mladá Angličanka zabehla rekordných 53 maratónov za 53 dní
Foto: Facebook/ 53 Marathons

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Nedostatok pohybu zabije viac ako päť miliónov ľudí ročne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pritom zomrie v dôsledku fajčenia približne šesť miliónov ľudí za rok. Ulf Ekelund z Norwegian School of Sports Sciences a Cambridge University uviedol, že 150 minút cvičenia týždenne, ktoré odporúča WHO, ľuďom nestačí.

„Nemusíte športovať alebo chodiť do posilňovne, ale potrebujete niečo robiť aspoň hodinu denne,“ vyjadril sa počas londýnskej konferencie a odporučil tiež prechádzať sa rýchlosťou 5,6 kilometra za hodinu či bicyklovať sa rýchlosťou 16 kilometrov za hodinu.

Podľa vedcov vedie „pandémia nedostatku pohybu“ k zvýšenému riziku srdcových ochorení, cukrovky či rakoviny. Ohrození sú najmä ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie a nevenujú sa pohybu. Tí, ktorí sedia osem hodín denne, no vykonávajú aj telesnú aktivitu, majú menšie riziko predčasného úmrtia ako ľudia, ktorí síce sedia menej, no majú zároveň aj menej pohybu.

Medzinárodný tím vedcov takisto zistil, že nedostatok cvičenia stál v roku 2013 svetovú ekonomiku 67,5 miliardy dolárov (v prepočte približne 61,4 miliardy eur). Suma vyplýva najmä z výdavkov na zdravotnú starostlivosť a tiež z poklesu produktivity ľudí trpiacich piatimi chorobami, ktoré sú najčastejšie spojené s nedostatkom pohybu – srdcové ochorenia, mŕtvica, cukrovka, rakovina prsníka a rakovina hrubého čreva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia