Svetový týždeň dojčenia upozorňuje na jeho dôležitosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieta
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – V pondelok sa začne Svetový týždeň dojčenia, ktorý potrvá do 7. augusta. Prostredníctvom iniciatívy, ktorej sa každoročne zúčastní približne 120 štátov sveta, odborníci šíria osvetu a vyzdvihujú jeho dôležitosť a pozitívny vplyv, ktorý na dieťa má.

Dojčenie je ideálnym prostriedkom výživy dieťaťa a pozitívne vplýva na zdravie matky, tým, že znižuje riziko popôrodného krvácania či dokonca rakoviny prsníka a vaječníkov. Okrem toho vďaka nemu vzniká aj prirodzené puto, ktoré si medzi sebou matka a dieťa vytvárajú.

Základ pre optimálnu socializáciu

Vzniká intenzívne vzájomná väzba, poskytuje dieťaťu pocit bezpečia a vytvára optimálny základ pre vzťahy, ktoré si dieťa v budúcnosti vytvorí. Mnohé štúdie ukazujú, že už v tomto období dostáva jedinec do vienka základ pre optimálnu socializáciu v neskoršom veku. Agresívne správanie, o ktorom hovorí dnes celý svet, môže mať korene v nedostatočnej väzbe medzi dieťaťom a rodičmi už v útlom veku,” uviedla Darina Chovancová, prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Odborníčka zároveň zdôraznila dôležitosť prvého kontaktu dieťatka s matkiným telom bezprostredne po pôrode. Vtedy sa dieťatko po prvý raz môže prisať k matkinmu prsníku. „Ihneď po narodení neprerušený kontakt nahého dieťaťa s kožou matky pomáha dieťaťu prekonať zložité adaptačné mechanizmy v „známom” prostredí a matke dáva dostatok času, aby sa do svojho bábätka „zamilovala”. Vyvrcholením býva aktívne prisatie sa dieťatka k prsníku. Na tento postup, ktorý nazývame bonding, nadväzuje spoločný pobyt matky a dieťaťa na oddelení rooming-in.” opísala situáciu a zároveň dodala, že je tento postup pre matku dôležitý ako z emocionálneho hľadiska, tak aj pre podporu tvorby materského mlieka.

Tá nezávisí ani od veľkosti prsníka alebo toho, či má matka prsné implantáty. „Psychická pohoda u matky, vôľa dojčiť a prikladanie dieťatka k prsníku prirodzene tvorbu materského mlieka podporujú,” dodala Chovancová.

Správne priloženie k prsníku si treba nacvičiť

Podľa slov expertky však dojčenie nepatrí medzi vrodené schopnosti. Matka aj jej potomok sa tomu priúčajú pod dohľadom zdravotníkov. „Včasné priloženie dieťatka k prsníku už v pôrodnej sále a 24-hodinový spoločný pobyt matky a dieťaťa počas pobytu v nemocnici je ideálnou príležitosťou pre matku, aby svoje dieťa spoznala, naučila sa ho prebaľovať, manipulovať s ním a hlavne správne dojčiť. Bábätko potrebuje prikladať k prsníku v priebehu prvých dní veľmi často – vždy, kedy si vypýta. Mamičky po pôrode bývajú veľmi unavené, precitlivené a často v starostlivosti o dieťa neisté. Je úplne normálne, že správne priloženie k prsníku si treba nacvičiť, netreba však prepadať nervozite. Vtedy je pomoc vzdelaného a trpezlivého tímu zdravotníkov nevyhnutná,“ vysvetlila Chovancová.

Na záver dodala, že každé dieťatko je iné a zatiaľ čo sa niektoré sajú hneď po prvom priložení, iné na to potrebujú viac času.

Informácie agentúre SITA poskytla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Zuzana Eliášová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia