Leto je v plnom prúde – rady doktorov ako sa vyhnúť hnačkám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Netradičnou formou upozornili na letné hnačky na hudobnom festivale Topfest. Polepené mobilné toalety poukazujú na to, že v lete sú ľudia hnačkám vystavení najviac – teplo nahráva množeniu baktérií vo vode aj v potravinách. Tráviace problémy sa často spájajú aj s cestovaním po letných festivaloch a so stravovaním v stánkoch rýchleho občerstvenia. S hygienou to na festivaloch tiež nie je najlepšie. Lekári radia využiť k prevencii, zmierneniu a skráteniu hnačky probiotiká.

BRATISLAVA 3. augusta (WBN/PR) – Stačí málo – neprepečený steak zo stánku či zmrzlina od pouličného predavača a hnačka je na svete. V lete sú jej ľudia vystavení najviac. Je to preto, lebo teplo pomáha množeniu baktérií ako vo vode, tak aj v potravinách. Ľudia cestujú do exotických krajín s nižšími hygienickými štandardmi a menia svoj bežný režim a stravovacie návyky.

„Hnačky zasahujú drvivú väčšinu cestovateľov, môžu sa objaviť pri každej väčšej zmene prostredia. Ich spúšťačom môže byť prítomnosť nezvyklých baktérií, zmena stravy alebo aj psychika – stres z cestovania či únava. Cestovateľská hnačka môže z dôvodu silnej dehydratácie, bohužiaľ, skončiť aj v nemocnici na infúziách, keď je potrebné doplniť tekutiny a minerály,“ hovorí MUDr. Peter Mikolášek, lekár kliniky detských infekčných ochorení Fakultnej nemocnice Brno.

Dehydratácia spôsobená hnačkou najviac ohrozuje deti – tie by mali denne prijať tekutiny v objeme 15 % svojej telesnej hmotnosti, dospelým stačia 4 %. „Psychiku pri cestovaní príliš neovplyvníme, no pokiaľ ide o jedlo a nápoje, ľudia by mali dodržiavať pravidlá „šiestich O“: obchod, originál, otvoriť, olúpať, omyť, ovariť,“ dopĺňa MUDr. Mikolášek.

Tráviace problémy sa často spájajú aj s návštevami letných festivalov a stravovaním v stánkoch rýchleho občerstvenia. „V horúcom počasí sa potraviny rýchlo kazia, a hudobnému fanúšikovi sa tak môže starší párok v rožku ľahko vypomstiť. S hygienou to na festivaloch tiež nie je najlepšie a počúvať koncert obľúbenej kapely spoza záchodových dverí nie je práve milá predstava,“ hovorí predseda Mladých praktikov MUDr. Norbert Král.

V cestovnej lekárničke by tak okrem iného nemali chýbať probiotiká, ktoré sa usadia v črevách a posilnia imunitu. „Ak sa rozvinie akútna hnačka, probiotiká môžete využiť na jej zmiernenie a skrátenie doby trvania. Pomôžu aj pri rýchlejšej obnove črevnej mikroflóry,“ dodáva MUDr. Král. Skrátenie doby trvania akútnych hnačkových ochorení pomocou pribiotík potvrdzujú aj klinické štúdie. „Spomínajú najmä probiotické baktérie Saccharomyces boulardii a Lactobacillus rhamnosus, ktoré obsahujú niektoré dostupné probiotické prípravky, “ uvádza MUDr. Mikolášek.

Viac informácií nájdete na www.naimunitu.cz.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia