Slovenskí vedci vyvíjajú biočipy, ktoré stopujú rakovinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakovina
Foto: ilustračné, thinkstock

BRATISLAVA 5. augusta (WebNoviny.sk) – Vedci zo Slovenskej akadémie vied vyvíjajú biočipy, ktoré majú stopovať rakovinu. Nové čipy majú sledovať, ako sa v tele mení cukrová zložka na povrchu bielkovín. Tieto zmeny totiž sprevádzajú patologické zmeny v organizme, napríklad nádorové ochorenia. Informovala o tom Zuzana Vitková z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Najväčšou výzvou je správne nastaviť citlivosť biočipov

Vedecké tímy pracujú pod vedením Jaroslava Katrlíka z Chemického ústavu SAV. V rámci projektu Bioglyco sa venujú zmenám pri rakovine hrubého čreva, prostaty a začínajú skúmať tento jav aj pri rakovine prsníka.

„Detekcia zmien v štruktúre cukrov má veľký význam pri výskume samotného ochorenia a jeho diagnostike či terapii. Okrem rakoviny sa tento jav spája aj s autoimunitnými ochoreniami, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou,“ hovorí riešiteľ projektu Bioglyco Katrlík.

Najväčšou výzvou je pre vedcov správne nastaviť citlivosť biočipov. Mnohé z proteínov, ktoré sledujú, majú totiž vo vzorkách od pacientov príliš nízku koncentráciu.

Spolupráca s Belehradom aj nemocnicou na Slovensku

Sledovanie zmien pomocou biočipov môže podľa vedcov pomôcť aj pri prognóze ochorenia, keďže nesignalizujú len prítomnosť choroby, ale aj jej štádium. Informácie z biočipu môžu tiež pomôcť včas zistiť, či aktuálna liečba pacientovi zabrala alebo sa jeho stav zhoršuje.

Vedci v rámci výskumu spolupracujú s klinickým pracoviskom v srbskom Belehrade a začínajú aj spoluprácu s fakultnou nemocnicou na Slovensku. „Klinické pracoviská nám dodávajú vzorky a s lekármi vieme konzultovať naše zistenia či porovnať ich s aktuálnym stavom pacienta. Pre lekárov ide o prácu navyše, spoločne však veríme, že je užitočná pre všetkých,“ vysvetľuje Katrlík.

Hlavným riešiteľom projektu Bioglyco je Chemický ústav SAV. Na projekte sa podieľa aj Ústav molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV a Ústav polymérov SAV.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied