Obrazom: Pozor na túto kozmetiku, je nebezpečná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pozor na túto kozmetiku, je škodlivá a môže sa predávať i na Slovensku
Jedným z nebezpečných výrobkov je prípravok na bielenie pokožky Crčme de beauté clarifiante / Lightening beauty cream značky Caro White pôvodom z Pobrežia Slonoviny. Výrobok v zozname svojich zložiek uvádza hydrochinón, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Hydrochinón je totiž látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok tak môže spôsobiť kožné alergie. Foto: SITA/ÚVZ

BRATISLAVA 8. septembra (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na škodlivú kozmetiku, ktorá môže byť v predaji aj na Slovensku. Ako agentúru SITA informovala Martina Merková z mediálneho odboru ÚVZ, výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Írsku, Portugalsku, v Českej republike a vo Fínsku.

Obrazom: Hygienici varujú pred touto kozmetikou

Prvým kozmetickým výrobkom je farba na vlasy Vatika Henna Hair Colour v odtieňoch Natural brown, Rich black, Dark brown a Burgundy pôvodom z Indie. Podľa hygienikov totiž obsahuje zakázanú látku sodium perborate. Druhým produktom je prípravok na bielenie pokožky Crčme de beauté clarifiante / Lightening beauty cream značky Caro White pôvodom z Pobrežia Slonoviny. Výrobok podľa ÚVZ v zozname svojich zložiek uvádza hydrochinón, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Hydrochinón je totiž látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok tak môže spôsobiť kožné alergie.

Tretím škodlivým kozmetickým produktom je bylinný šampón BON Bio Organic & Natural Auroville pôvodom z Indie. Podľa hygienikov je vo výrobku prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov, pričom môže spôsobiť lokálne podráždenie po aplikácii na pokožku tváre, najmä v okolí očí. Posledným výrobkom je peelingový krém Salicylic acid peel 5 %, 10 %, 20 % a 30 % značky Juvais Natural Skin z Veľkej Británie. Podľa ÚVZ výrobok deklaruje prítomnosť kyseliny 2-hydroxybenzoovej salicylovej v kontrentráciách: 5 %, 10 %, 20 % a 30 %, čo môže spôsobiť popáleniny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR