Svetový deň srdca opäť vyzýva na zdravší životný štýl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Srdce
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí odborníci vyzývajú pri príležitosti Svetového dňa srdca, ktorý pripadá na 29. septembra, aby sa verejnosť opäť zapojila do boja proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Pod ústrednou témou „Milujte svoje srdce“ sa skrýva snaha podporiť ľudí, aby prebrali kontrolu nad svojím zdravím a starali sa oň.

Choroby srdca a ciev môžu viesť k náhlej kardiálnej smrti

Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Každoročne sú zodpovedné za 17,3 milióna predčasných úmrtí a predpokladá sa, že do roku 2030 sa tento počet zvýši až na 23 miliónov.

„Dobrou správou však je, že mnohým prípadom kardiovaskulárnych ochorení môžeme zabrániť jednoduchými dennými zmenami. Prvým krokom k zdravému srdcu je informovanosť. Venovať pozornosť tomu, koľko prejdeme, by malo byť také ľahké ako sledovať si jedálny lístok. Počas Svetového dňa srdca nabádame ľudí, aby začali niečo robiť pre zdravie svojho srdca. Mnohým predčasným úmrtiam je možné totiž predísť dodržaním odporúčanej minimálnej hranice 30 minút bežnej fyzickej aktivity, napríklad svižnej chôdze, najmenej päťkrát do týždňa,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede prezident Slovenskej ligy Srdce Srdcu Ján Lietava.

Choroby srdca a ciev môžu viesť k náhlej kardiálnej smrti (NKS), ktorá predstavuje v rozvinutých krajinách najčastejšiu príčinu úmrtí u dospelej populácie. Na Slovensku si NKS vyžiada ročne do 10-tisíc obetí, pričom pacienti po prekonaní infarktu alebo s chronickým srdcovým zlyhávaním, prípadne s oboma diagnózami, patria medzi najrizikovejšie skupiny.

„Časť ohrozenej populácie vieme identifikovať skôr ako k takejto tragickej príhode dôjde. Je doslova životne dôležité, aby si pacienti a ich príbuzní boli vedomí tejto hrozby a vedeli, že súčasná kardiológia má k dispozícii viaceré liečebné stratégie, ktoré riziko náhleho úmrtia významne znižujú. V prípade, že už dôjde k zastaveniu srdca v dôsledku arytmie, je správne a rýchle poskytnutie laickej resuscitácie svedkami udalosti nezriedka rozhodujúci faktor návratu obete do života,“ priblížil prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Robert Hatala.

Mierna konzumácia môže pomôcť znížiť riziko náhlej kardiálnej smrti

Syndróm NKS postihuje mužov štyri razy častejšie než ženy, pričom v najohrozenejšej vekovej skupine nad 70 rokov je prevaha mužov viac než sedemnásobná. Vrcholom preventívnych opatrení je zavedenie implantovateľného defibrilátora (ICD), ktorý sa stal najefektívnejším nástrojom na prevenciu náhlej arytmickej kardiálnej smrti. Defibrilátor, ktorý obvykle vložia do oblasti hrudníka, sleduje a upravuje srdcový rytmus pacienta, pričom neustále pozoruje jeho elektrickú činnosť a reaguje ihneď po zachytení arytmie.

Rizikovými faktormi sú vo všeobecnosti vysoký krvný tlak, cukrovka, dyslipoproteinémia, nadváha alebo obezita, fajčenie, ale aj rodinná anamnéza, vek či pohlavie, ktoré pacienti ovplyvniť nedokážu. Dokážu však mať dosah na svoj životný štýl, ktorý má zásadnú úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. K takému štýlu patria už dobre známe zásady ako eliminácia fajčenia, dostatočná fyzická aktivita či vyvážená strava.

Do popredia sa tiež dáva príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v rybách. Jedno až dve rybie jedlá týždenne totiž majú potenciál zredukovať výskyt NKS na polovicu. Pozitívny účinok však môže mať i alkohol, ktorého mierna konzumácia môže pomôcť znížiť riziko náhlej kardiálnej smrti. Podľa štúdie Physician Health Study sa totiž denný príjem alkoholu približne na úrovni 30 gramov spája s 20-percentným až 40-percentným poklesom výskytu NKS. Hrozbu nepredstavuje dokonca ani káva, ktorej povolený príjem je maximálne päť šálok denne, pričom sa odporúča piť prekvapkávanú kávu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať