Máte problémy so spánkom? Toto vám hrozí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spánok
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. septembra (Webnoviny.sk) – Ľudia všetkých vekových kategórií, ktorí trpia poruchami spánku, môžu mať neskôr problém s vykonávaním bežných denných aktivít. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov z Purdue University v Indiane, podľa ktorých nedostatok spánku predstavuje zvýšené riziko invalidity. Odborníci na čele s Elliotom Friedmanom to tvrdia na základe analýzy výsledkov dvoch prieskumov, na ktorých sa zúčastnilo 3620 ľudí vo veku 24 až 75 rokov.

V prieskumoch, ktoré uskutočnili v rokoch 1995 až 1996 a následne 2004 až 2006, sa ľudí pýtali, či mali v minulosti akékoľvek problémy so spánkom a či dokážu bez ťažkostí vykonávať každodenné činnosti ako kúpanie, obliekanie sa či absolvovať kratšiu prechádzku. K činnostiam, na ktoré sa zamerali, patrili tiež fyzicky náročnejšie aktivity ako predkláňanie sa, vysávanie, nosenie nákupu, dlhé prechádzky či beh.

Problémy so spánkom má 11 percent opýtaných

V prípade oboch prieskumov približne 11 percent opýtaných uviedlo, že má pravidelne problémy so spánkom. Ľudia s nespavosťou, ktorí v prvom prieskume nespomenuli žiadne ťažkosti, mali o desať rokov dva razy vyššiu tendenciu uviesť, že pociťujú problémy s vykonávaním každodenných činností, pričom sa u nich ukázala až o 70 percent vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich prejavia ťažkosti pri fyzicky náročnejších aktivitách.

Vedci v štúdii prihliadali aj na iné potenciálne riziká ako demografické faktory, zdravotný stav, obezita, fajčenie či vek, aby sa uistili, že ani jedno z nich nesúvisí s problémami pri každodenných činnostiach. Ako však Friedman poznamenal pre agentúru Reuters, nespavosť má spojitosť s obezitou a zápalom v tele, ktoré spôsobujú invaliditu.

Ako kultúra zvykneme podceňovať význam spánku

„Väčšina ľudí nespí dostatočne. Ako kultúra zvykneme podceňovať význam spánku ako aj možné dôsledky jeho deficitu. Ak je spánok nepokojný, ľudia majú tendenciu byť menej fyzicky aktívni. Nedostatočná fyzická aktivita a sedavý režim predstavujú rizikové faktory vzniku invalidity,“ dodal odborník, ktorý spolu s kolegami zverejnil štúdiu v časopise Journal of the American Geriatrics Society.

Podľa Andrewa Lima z Torontskej univerzity, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, však vedci z Purdue University nezistili, ktoré aspekty nespavosti súvisia s rizikom invalidity. Lim ale skonštatoval, že poruchy spánku majú spojitosť s bolesťami kĺbov, duševnými chorobami či chorobami srdca a ciev, pričom všetky predstavujú možné príčiny invalidity.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia