Svetový deň srdca vyzýva na zdravší životný štýl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Srdce
Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽENEVA/BRATISLAVA 29. septembra (WebNoviny.sk) – Daj silu životu (Power your life) vyzdvihla v roku 2016 v téme k Svetovému dňu srdca (World Heart Day, WHD) Svetová federácia srdca (World Heart Federation). Svetový deň srdca do roku 2011 pripadal na poslednú septembrovú nedeľu, od roku 2012 sa vždy koná 29. septembra.

Počet úmrtí sa podľa odhadov zvýši

Na kardiovaskulárne (srdcovocievne) choroby na celom svete zomiera 17,5 milióna ľudí. Odborníci predpokladajú, že do roku 2030 sa počet úmrtí zvýši na 23 miliónov. Pritom podľa Svetovej federácie srdca (WHF) približne 80 percentám predčasných úmrtí spôsobených srdcovými chorobami alebo cievnymi mozgovými príhodami by sa dalo predísť. A to v prípade, ak by ľudia mali pod kontrolou hlavné rizikové faktory – fajčenie, nezdravé stravovanie a nedostatok fyzickej aktivity.

Preto jednou zo základných myšlienok Svetového dňa srdca je zvyšovať povedomie verejnosti o rozpoznávaní prvých príznakov ochorení kardiovaskulárneho systému a najmä propagovať možnosti prevencie ich vzniku aj formou zdravého životného Podľa odborníkov zo Svetovej federácie srdca je dôležité, aby ľudia pochopili, že musia zobrať zodpovednosť za zdravie svojho srdca. Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je znížiť predčasnú úmrtnosť na kardiovalskulárne ochorenia aspoň o 25 percent do roku 2025.

Dôležitú úlohu zohráva prevencia

Prvýkrát Svetový deň srdca zorganizovala Svetová federácia srdca s podporou WHO, ktorá ho sponzoruje, s Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v nedeľu 24. septembra 2000.

Odborníci počas Svetového dňa srdca informujú verejnosť o možnostiach, ako kardiovaskulárnym ochoreniam i mozgovým cievnym príhodám predchádzať. Svetová federácia srdca v spolupráci s WHO a národnými kardiologickými spoločnosťami pripravujú rôzne aktivity zahŕňajúce pochody, vychádzky, kontroly činnosti srdca, prednášky, koncerty, športové turnaje a ďalšie podujatia.

Na Slovensku aktivity súvisiace so Svetovým dňom srdca organizovalo niekoľko spoločností i Slovenská nadácia srdca, ktorá vznikla v októbri 2006. Jej zriaďovateľom a odborným garantom je Slovenská kardiologická spoločnosť. V roku 1996 UNESCO, WHO a WHF uzatvorili dohodu o spolupráci na rôznych projektoch zameraných na prevenciu chorôb srdca a srdcovocievneho systému. WHO v súčasnosti uznáva WHF ako jedného z hlavných partnerov v oblasti liečby a prevencie kardiovaskulárnych chorôb. Členom WHF je aj Slovenská kardiologická spoločnosť.

Zdroje: www.who.int, www.world-heart-federation.org, http://worldheartday.org, www.welt-herz-tag.de, http://sks.webcentrum.eu, www.tvojesrdce.sk, www.vpl.sk, www.nusch.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia