Riedený med môže pomôcť proti zápalom močových ciest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Med
Foto: ilustračné, www.istockphoto.com

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Med riedený vodou môže byť efektívnou pomôckou v boji proti zápalom močových ciest, ktorý vzniká u pacientov so zavedeným katétrom. Tvrdia to britskí vedci, podľa ktorých riedený med dokáže zabrániť upchávaniu cievok, spôsobenému baktériami ako Escherichia coli či Proteus mirabilis.

Práve na tieto dva mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v nemocničnom prostredí, sa zameral aj výskum odborníkov na čele s Bashirom Lwaleedom z University of Southampton. Med, ktorý sa už stáročia používa ako prírodné antiseptikum, podľa Lwaleedovho tímu zamedzuje baktériám, aby vytvárali lepkavé usadeniny, takzvané biofilmy. Tie totiž blokujú prietok moču v katétroch, a tak spôsobujú bolestivé zápaly močových ciest. V praxi by tak med riedený vodou dokázal vyčistiť cievku bez toho, aby ju museli vyberať z močového mechúra. Vďaka tomu by pacienti nemuseli podstupovať nepríjemnú výmenu katétrov tak často ako doteraz.

Vedci z University of Southampton pri výskume použili manukový med. Tmavý med z kvetov dreviny Leptospermum scoparium, známej aj ako manuka, ktorá rastie v Oceánii, je totiž známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Iné druhy medu môžu byť podľa Lwaleeda rovnako prospešné, no zatiaľ ich netestovali.

Ako tiež Lwaleed uviedol, vo všeobecnosti musia vykonať sériu ďalších testov, aby sa uistili, že využívanie medu na tieto účely je bezpečné. „Nikto presne nevie, ako a prečo med účinkuje antibakteriálne. Zatiaľ ani nevieme, do akej miery bude možné tolerovať med v mechúre. Sme vôbec prví, ktorí sa tým začali zaoberať,“ uzavrel odborník, ktorý spolu s kolegami zverejnil štúdiu v časopise Journal of Clinical Pathology.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať