Osteoporózou trpia viac ženy, toto sú rizikové faktory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosti osteoporoza
Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽENEVA/NYON 20. októbra (WebNoviny.sk) – Organizátori tohtoročného Svetového dňa osteoporózy (World Osteoporosis Day) zamerali svoju kampaň na širšiu verejnosť s tým, aby čo najskôr vykonala kroky na ochranu svojich kostí a svalov. Tak sa budú môcť ľudia v budúcnosti tešiť z dobrej kvality života a nezávislosti.

Ako ďalej informovala webová stránka Svetového dňa osteoporózy, zdravotnícki pracovníci a predstavitelia rezortu zdravotníctva majú dbať o to, aby bola vysoko rizikovým osobám stanovená správna diagnóza a zaistená náležitá liečba.

Svetový deň osteoporózy pripadá na 20. októbra, podujatia na svetovej úrovni k tomuto dňu každý rok organizuje Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (International Osteoporosis Foundation, IOF) a orientuje ich najmä na prevenciu, diagnózu a spôsoby liečby.

Na národných úrovniach sa Svetový deň osteoporózy koná v desiatkach krajinách sveta vrátane Slovenska. Počas Svetového dňa osteoporózy sa kladie dôraz na mobilizovanie miliónov ľudí, aby ovplyvňovali politikov, pracovníkov zdravotníctva a predstaviteľov súkromných i verejných poisťovacích spoločností s cieľom zlepšiť zdravotnú starostlivosť o postihnutých osteoporózou.

Rednutím kostnej hmoty trpia prevažne ženy

Medzinárodná nadácia pre osteoporózu so sídlom v švajčiarskom Nyone vedie niekoľko rokov aktivity zamerané aj na potrebu poznania rizikových faktorov ovplyvňujúcich vznik tohto ochorenia. Podľa IOF má každý jednotlivec spoznať, aké sú jeho osobné rizikové faktory na vznik tohto ochorenia a vyvinúť úsilie na ich zníženie.

Osteoporóza je zdravotné postihnutie, ktoré možno charakterizovať ako znižovanie, respektíve rednutie kostnej masy a poškodenie kostnej štruktúry. Následne to spôsobuje, že kosť sa stáva krehkejšou, čím sa zvyšuje možnosť jej lámavosti.

Najčastejšie dochádza k zlomenine stehennej kosti, panvových kĺbov, ale i zápästia. Rednutím kostnej hmoty trpia prevažne ženy, avšak odborníci častejšie poukazujú na fakt, že sa nevyhýba ani mužom. O osteoporóze sa hovorí aj ako o „tichom zlodejovi kostí“, odborníci v jej súvislosti spomínajú epidémiu tretieho tisícročia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatovala, že strata kostnej hmoty je dôsledkom prirodzeného procesu starnutia človeka, ale môže ju ovplyvňovať aj súčasný životný štýl a rozvoj urbanizácie. Tvrdé plochy v mestách spôsobujú, že pri pádoch dochádza k zlomeninám častejšie, čo sa v prípade vekovo starších ľudí prejavuje vo zvýšenej miere.

Rizikové faktory a prevencia

Medzi rizikové faktory, ktoré špecialisti spájajú so vznikom osteoporózy, sa zaraďujú nedostatočný fyzický pohyb, fajčenie, zvýšená hmotnosť, ale i nedostatočná telesná aktivita a podobne.

Osteoporóza a s ňou súvisiace rizikové faktory predstavujú závažný problém verejného zdravotníctva, keďže sa stávajú príčinou chorobnosti, invalidity, zhoršenia kvality života a neraz i úmrtnosti. Prevencia sa orientuje najmä na zdravý spôsob života. Ľudia sa teda majú viac pohybovať, nemajú fajčiť a treba prijímať kalcium a vitamín D v dostatočnom množstve.

Vo Švajčiarsku zaregistrovaná IOF je globálnou alianciou lekárov, výskumných spoločností a vedcov zaoberajúcich sa problematikou zdravia kostí. Nadáciu vytvorili v roku 1998, keď sa Európska nadácia pre osteoporózu založená v roku 1987, spojila s Medzinárodnou federáciou spoločností kostných chorôb (IFSSD) z roku 1995.

Svetový deň osteoporózy vyhlásila Národná spoločnosť pre osteoporózu Veľkej Británie v roku 1996. Od roku 1998 ho spoluorganizuje aj WHO. Cieľom je informovať širokú verejnosť o tomto ochorení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia