Vírus ebola zmutoval, dokáže tak ľahšie nakaziť ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Ebola je vysoko nákazlivá od momentu, keď pacienti majú príznaky, ako sú horúčka, bolesti, vracanie alebo hnačka. Choroba sa prenáša telesnými tekutinami. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Vírus ebola sa počas prvých mesiacov epidémie v rokoch 2014 a 2015 výrazne zmenil, aby dokázal ľahšie nakaziť ľudí. Zistili to dva vedecké tímy z Veľkej Británie a USA, podľa ktorých táto mutácia až štvornásobne zvýšila schopnosť eboly infikovať ľudské bunky.

V Guiney, Libérii a Sierra Leone zaznamenali počas spomínanej epidémie 28 616 prípadov eboly, pričom 11 310 ľudí tomuto vírusu podľahlo.

Odborníci z University of Nottingham a University of Massachusetts analyzovali genóm takmer 2000 vzoriek eboly. Zistili, že u vírusu došlo k zmene na jeho povrchu, vďaka čomu sa dokáže ľahšie zachytiť na bunkách.

„Táto mutácia, ktorú sme predtým nikdy nezaznamenali, spravila vírus eboly infekčnejším. Došlo k nej na začiatku epidémie, pravdepodobne po troch alebo štyroch mesiacoch od vypuknutia. Nevieme síce s istotou povedať, že práve táto mutácia spôsobila toľko úmrtí, ale určite zohrala dôležitú rolu,“ uviedol Jeremy Luban z University of Massachusetts s tým, že ľudia, ktorí sa nakazili touto zmutovanou verziou vírusu, mali menšie šance na prežitie než tí s pôvodnou verziou.

Vedci okrem toho zistili, že schopnosť vírusu nakaziť svojho pravdepodobne prirodzeného hostiteľa, ktorým sú kalone, sa po tomto zmutovaní znížila. Oba tímy publikovali výsledky svojich štúdií v časopise Cell.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať