Chronická obštrukčná choroba pľúc trápi každého 10. Slováka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pľúca
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 20. novembra (WebNoviny.sk) – Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) postihuje v priemere každého desiateho Slováka. Zdôrazňujú to slovenskí pneumológovia, ktorí opäť upozorňujú na toto smrteľné ochorenie pri príležitosti Svetového dňa chronickej obštrukčnej choroby pľúc, ktorý každoročne pripadá na tretiu novembrovú stredu, pričom tento rok je to dnešok.

Cieľom dňa CHOCHP, ktorý vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), je upozorniť na riziká a aktuálne štatistiky súvisiace s týmto respiračným ochorením. CHOCHP je z hľadiska úmrtnosti rovnako závažné ako onkologické ochorenia. Ide o smrteľné a nevyliečiteľné ochorenie, u ktorého je priemerná dĺžka prežitia len šesť a pol roka. Dôvodom je neskorá návšteva odborníka, pričom často už ide o pokročilé štádium.

Hlavné rizikové faktory

Medzi hlavné rizikové faktory patria ovzdušie, prach a emisie.

„Aj napriek závažnosti tohto ochorenia je miera informovanosti verejnosti o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc stále pomerne nízka. Slovenskí pacienti si nedostatočne uvedomujú hrozbu, ktorú so sebou prináša napríklad opakujúci sa kašeľ či častá dýchavica. A tí, ktorí o tomto ochorení vedia, sa mylne domnievajú, že túto chorobu dostanú len fajčiari. To však nie je pravda. CHOCHP ohrozuje širokú populáciu, bez rozdielu na pohlavie a vek. Postihuje tak fajčiarov ako aj nefajčiarov a zlou kvalitou ovzdušia riziko jej vzniku narastá,“ priblížil pneumológ Miroslav Žáčik.

Rovnaký zámer ako WHO, a teda šíriť osvetu v tejto oblasti, má aj Nadačný fond pre zdravé pľúca, ktorý tento mesiac realizuje v siedmich slovenských mestách sériu bezplatných seminárov pre verejnosť. Prednášky sa uskutočňujú pod vedením odborníkov a venujú sa témam ako prevencia a diagnostika tohto ochorenia. Sú určené primárne pre seniorov.

Séria seminárov

Súčasťou informačno-vzdelávacieho podujatia s názvom Nestačíte s dychom? je aj distribúcia samovyšetrovacieho dotazníka, ktorý odporučí záujemcom a záujemkyniam návštevu pľúcneho lekára. Po konzultácii s prednášajúcim lekárom môžu vybraní účastníci a účastníčky absolvovať priamo na seminári odborné vyšetrenie pľúc prostredníctvom takzvanej spirometrie, ktorá dokáže bezprostredne diagnostikovať rizikových pacientov.

Séria seminárov odštartovala 7. novembra v Námestove, po ktorom nasledovali 8. novembra Trstená a o deň neskôr Poprad. Podujatie čakajú ešte štyri zastávky, a to mestá Ružomberok, Liptovský Mikuláš (obe 25. novembra), Bardejov (29. novembra) a napokon Prešov (30. novembra).

„Cieľom práve prebiehajúceho projektu je nielen upozorniť na CHOCHP ako smrteľné ochorenie, ale taktiež priamo zachytiť prípady výskytu tohto ochorenia, teda pacientov, ktorí nevedia o tom, že sa u nich toto ochorenie vyvinulo. Naším prvoradým zámerom je odporučiť im, aby čo najskôr absolvovali komplexné vyšetrenie a na základe jeho výsledkov sa začali urýchlene liečiť,“ uzavrel Žáčik.

Bližšie informácie o aktivitách Nadačného fondu pre zdravé pľúca sú dostupné na webstránke www.prezdravepluca.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia