Európska únia chce obmedziť používanie amalgámových plomb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
zubár
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRUSEL 11. decembra (WebNoviny.sk) – Európska únia chce v budúcnosti v čo najväčšej miere vylúčiť z praxe stomatológov amalgámové plomby, obsahujúce jedovatú ortuť.

Už od 1. júla 2018 by sa mali u detí, ako aj u tehotných a kojacich žien používať iba v absolútne výnimočných prípadoch. Do roku 2020 by sa malo preskúmať, či by mohli zubní lekári amalgámové plomby v plnej miere prestať používať od roku 2030.

Tieto informácie pre agentúru DPA potvrdila hovorkyňa Európskej komisie. Predmetný kompromis je súčasťou balíka na realizáciu konvencie o obmedzení používania vysoko jedovatej ortuti v praxi. Amalgám je kvôli nízkym nákladom a vysokej trvanlivosti bežne využívaný na zubné plomby. Práve touto cestou sa podľa názoru expertov dostáva ročne iba v krajinách Európskej únie do obehu až do 75 ton ortuti.

Aj keď Európska komisia nevníma amalgámové plomby pre pacientov ako nebezpečné, kritici neustále vyvolávajú pochybnosti o neškodnosti ich používania. Poukazujú predovšetkým na zdravotné riziká pri spracovaní a likvidácií plomb a pri spaľovaní zosnulých v krematóriách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia