Lekári radia ľuďom, aby sa na ľade pohybovali ako tučniaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tučniak
Foto: ilustračné, Thinkstock

BERLÍN 6. januára (WebNoviny.sk) – Nemeckí lekári radia ľuďom, aby sa na klzkých povrchoch pohybovali podobne ako tučniaky a vyhli sa tak pádom. Celé Nemecko má totiž zasiahnuť studená vlna, keď sa teploty budú niekoľko dní pohybovať hlboko pod bodom mrazu.

Podľa rady, ktorú v stredu na svojej internetovej stránke zverejnila Nemecká ortopedická a traumatologická spoločnosť, by ľudia na šmykľavých chodníkoch mali chodiť v miernom predklone tak, aby ťažisko ich tela spočívalo na tej nohe, ktorá je práve vpredu. Podobným spôsobom sa totiž pohybujú tučniaky.

Nákres, ktorý bol k inštrukciám pripojený, ukazoval, že pri normálnej chôdzi je hmotnosť ľudského tela takmer rovnomerne rozložená na obe nohy, čo podľa úrazových chirurgov pri pohybe na šmykľavom podklade zvyšuje pravdepodobnosť straty rovnováhy a následného pádu.

V januári 2014 čelili predstavitelia nemeckej metropoly Berlín kritike za to, že aj napriek varovaniam meteorológov pred mrazmi, nezabezpečili včas posyp chodníkov kamennou soľou, v dôsledku čoho došlo k mimoriadne vysokému počtu úrazov spôsobených pádmi.

V Berlíne a ďalších nemeckých mestách má v sobotu klesnúť teplota na mínus desať stupňov Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia