Sídla záchraniek podľa elektronickej aukcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sanitka

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Prerozdeľovanie povolení na prevádzkovanie ambulancií rýchlej zdravotnej pomoci čakajú podľa všetkého veľké zmeny. Udeľovanie licencií by sa totiž malo ponovom realizovať formou elektronickej aukcie. Vyplýva to z pracovnej verzie návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorú získala agentúra SITA.

Posledné prerozdeľovanie pritom vyvolalo vlnu kritiky. Rieši ho Generálna prokuratúra SR i súdy. O víťazoch tendra rozhodovala výberová komisia zložená z odborníkov menovaných ministrom zdravotníctva. Nová vláda plánuje v rámci rýchlej zdravotnej i lekárskej pomoci zabezpečiť komplexnú reorganizáciu výberového konania. Avizuje sprísnenie podmienok, ich explicitnú špecifikáciu ako aj zmeny spôsobu rozhodovania o najúspešnejšom uchádzačovi a úpravy termínov postupného výberu poskytovateľov, aby nedochádzalo k súčasnému výberu všetkých poskytovateľov.

Podpredseda Asociácie poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby a konateľ jednej z neúspešných firiem v rámci posledného udeľovania licencií Michal Bahelka uvedené návrhy vítal. Podľa neho ide o rozumné myšlienky a ich aplikáciu do praxe by iba uvítal. Vyzdvihol najmä použitie elektronickej aukcie. Zároveň opätovne pripomenul, že podľa ich názoru bol postup Ministerstva zdravotníctva SR v rámci výberového konania v rozpore so zákonom o poskytovateľoch. „Minimálne toto treba vyriešiť,“ skonštatoval.

Spoločnosť Falck Záchranná a.s., ktorej stanice v súčasnosti poskytujú nepretržitú zdravotnú starostlivosť pre pacientov na jednej tretine územia Slovenskej republiky, má s realizovaním výberových konaní elektronickou formou skúsenosti z iných krajín, kde skupina Falck pôsobí. Pozitívne ich však nehodnotí. „Nemyslíme si, že tento spôsob je správny, nakoľko by to bolo na úkor kvality služieb poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Magdaléna Magdová.

Iba prednedávnom sa na Slovensku uskutočnil trojkolový tender na záchranky, ktorý nanovo prerozdelil všetky stanice. Skončili sa totiž štvorročné licencie ich prevádzkovateľov. Súťaž vyvolala vlnu kritiky. Výhrady mala najmä Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Nepozdávali sa jej kritériá ako aj ich vyhodnocovanie. Ministra Richarda Rašiho preto ešte po prvom kole vyzvali, aby súťaž zrušil a neskôr aj na to, aby odstúpil. Ten však všetky pochybnosti odmietol.

Neskôr členovia asociácie podali na ministerstvo žalobu a zároveň sa obrátili aj na Generálnu prokuratúru SR. Krajský súd v Bratislave však začiatkom júna žalobu ôsmich neúspešných uchádzačov z prvého kole tendra zamietol. Podľa neho boli totiž rozhodnutia aj postupy rezortu zdravotníctva v súlade so zákonom o poskytovateľoch. Konanie výberovej komisie v súťaži označil súd za nediskriminačné a transparentné. Záchranky sa chcú odvolať, stále však nedostali písomné znenie rozsudku.

Vo všetkých troch kolách tendra sa rozdeľovalo 270 sídiel. Najúspešnejšou spoločnosťou sa stala Falck Záchranná, a.s. Košice. Dohromady získala 90 bodov. Druhou v poradí bola štátna Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava s 53 ambulanciami a trojicu najúspešnejších uzatvárala košická štátna záchranka s 38 stanicami. K ďalším úspešným firmám patrili LSE – Life Star Emergency, spol. s.r.o. Limbach (20) a ZaMED, s.r.o. Komárno (19). Neskôr sa prerozdelili ešte ďalšie tri sídla, po jednom získal Falck, Záchranná služba Košice a LSE – Life Star Emergency.

Ešte prvé kolo tendra spôsobilo rozbroje aj medzi samotnými poskytovateľmi, keď sa proti sebe postavili úspešní a neúspešní uchádzači. Situácia vyústila až do založenia novej asociácie záchraniek. Popri existujúcej Asociácie poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby si najúspešnejšie spoločnosti z prvého kola vytvorili Asociáciu záchrannej zdravotnej služby.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia