Aj laktózovo intolerantní si môžu vychutnať mlieko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mlieko
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Pri nedostatku vápnika, ktorého najdostupnejším zdrojom je mlieko a mliečne výrobky, hrozia zdravotné riziká, ktoré môžu vyústiť do závažných problémov. Podľa Rastislava Stolárika zo združenia Intolerancia laktózy v súčasnosti existuje viacero možností pre tých, ktorých telo nie je schopné spracovať mliečny cukor, laktózu.

„Ak sa problémy s trávením objavia, treba si odsledovať svoj prah tolerancie mlieka a túto hranicu nikdy neprekračovať,“ uviedol. Iným spôsobom je príjem laktázy, enzýmu zodpovedného za štiepenie problémovej laktózy. Po užití tabliet obsahujúcich laktázu je možné piť mlieko a jesť mliečne výrobky bez ťažkostí s trávením, ktoré sú častým prejavom laktózovej intolerancie. Enzým je tiež možné prijímať vo forme kvapiek, pomocou ktorých sa dá normálne mlieko zmeniť na bezlaktózové. „Navyše je tento spôsob lacnejší ako kupovanie mlieka bez laktózy,“ doplnil Stolárik. Odporúčajú sa aj fermentované výrobky ako vyzreté syry, bryndza alebo jogurty, ktoré obsahujú menej laktózy. Vhodná je tiež kombinácia mliečnych a nemliečnych výrobkov, organizmus tak získa viac času na spracovanie mliečneho cukru.

Alternatívnym zdrojom vápnika sú aj niektoré potraviny, napríklad listová zelenina, strukoviny, šampiňóny, orechy, mak, ryby alebo slnečnicové semienka. Na vstrebanie vápnika telo potrebuje vitamín D, ktorého hlavným zdrojom je slnečné žiarenie. Obe zložky je možné prijať aj v tabletách. Mliečny cukor sa však v niektorých výživových doplnkoch využíva ako sladidlo, ľudia by preto mali byť opatrní pri ich nákupe a pozorne sledovať zloženie na obale, upozorňuje Stolárik.

Vápnik je v ľudskom tele veľmi dôležitý. Zodpovedá za výstavbu kostí a chrupu, za správne fungovanie svalov, nervov, či imunitného systému. Je potrebný na zabezpečenie hormonálnej rovnováhy a zrážanlivosti krvi. Každodenná dávka vápnika, ktorú by malo telo prijať, sa počas života mení. Dojčaťu stačí asi 600 mg denne, starším deťom sa odporúča prijať 1200 mg, dospelým ľuďom 1000 mg a v staršom veku nad 50 rokov by sa denná dávka mala zvýšiť na 1500 mg. Nedostatok vápnika sa môže prejaviť mäknutím kostí, väčšou náchylnosťou na zlomeniny, u detí nesprávnym vývojom chrupu, či poruchami rastu. Časom sa môže vyskytnúť až osteoporóza.

Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve, a preto nemôže štiepiť laktózu, zložený mliečny cukor, ktorý potom spôsobuje ťažkosti s trávením, ak sa dostane do hrubého čreva. Miera intolerancie laktózy stúpa s vekom. Viac informácií je na webovej stránke združenia Intolerancia laktózy www.laktoza.sk.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať