Prvým európskym preukazom poistenca končí platnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európsky zdravotný preukaz
Foto: poistovne.sk

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Prvého januára budúceho roka uplynie päť rokov od vydávania prvých európskych preukazov zdravotného poistenia na Slovensku. Keďže ich platnosť je päťročná, zdravotné poisťovne upozorňujú svojich klientov, aby si vyžiadali nový preukaz.

V prípade súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera sa to podľa Moniky Lacikovej z PR poisťovne týka 150 tis. klientov. Ku koncu tohto roka končí platnosť európskych preukazov zdravotného poistenia aj viac ako 124 tis. poistencom najväčšej poisťovne na trhu, štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Uvedený preukaz potrebuje každý, kto cestuje do zahraničia. Slúži na nevyhnutnú lekársku starostlivosť u lekárov v zahraničí, ktorí sú napojení na verejnú sieť. „Vďaka nemu vám lekári poskytnú potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských štátoch Európskej únie, ako aj v nečlenských štátoch: Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko,“ dodala Laciková.

Poistenci pritom môžu o nový európsky preukaz zdravotného poistenia požiadať rôznymi spôsobmi. Ako spresnila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej Petra Balážová, je potrebné podať žiadosť v pobočke poisťovne, alebo ju poslať poštou či emailom, prípadne je možné o vydanie preukazu požiadať aj prostredníctvom Call Centra.

Zdravotná poisťovňa je povinná vydať nový preukaz do 30 dní od podania žiadosti. „Ak poistenec cestuje skôr, ako uplynie uvedená lehota, na základe požiadania dostane Náhradný certifikát k Európskemu preukazu zdravotného poistenia, ktorý dočasne nahrádza uvedený preukaz. Platnosť náhradného certifikátu je v súčasnosti maximálne tri mesiace, dĺžku platnosti si môže poisťovňa určiť sama,“ uzavrela hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Na Slovensku aktuálne pôsobia tri zdravotné poisťovne. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a dve súkromné, Dôvera a Union. Všeobecná zdravotná sa stará o približne 3,5 mil. klientov, Dôvera asi o 1,4 mil. poistencov. Union má v poistnom kmeni okolo 360 tis. klientov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať