Prvý apríl - Slovenský deň astmy a alergickej nádchy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Astma
Ilustračné foto Foto: SITA/bedekerzdravia.sk

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Hoci sa dýchacie cesty delia na horné a dolné – predstavujú jednotný prepojený systém. Preto aj astma a alergická nádcha spolu úzko súvisia a navzájom sa ovplyvňujú. Až 80% astmatikov trpí zároveň alergickou nádchou. Ak zostáva neliečená, môže príznaky astmy výrazne zhoršovať. Platí to aj naopak, astma sa vyvinie až u tretiny alergikov. S alergickou nádchou i astmou môžete žiť plnohodnotne, je však potrebné obrátiť sa včas na lekára. Užitočné informácie o oboch ochoreniach, ako aj možnosť elektronickej preddiagnostiky, prináša webová stránka www.astmaaalergia.sk, ktorá vzniká pri príležitosti Slovenského dňa astmy a alergickej nádchy.

Slovenský deň astmy a alergickej nádchy, ktorý pripadá na 1.apríla bol vyhlásený na podporu informovanosti o týchto ochoreniach. Ľudia, ktorých sa alergia alebo astma týka, môžu od tohto dňa čerpať dôležité poznatky o svojej chorobe z internetovej stránky www.astmaaalergia.sk. Na tejto stránke nájdu fakty o alergickej nádche a astme i o ich vzájomnom prepojení. Dozvedia sa, ako rozpoznať príznaky oboch ochorení, čo im môže spôsobovať ťažkosti počas roka a ako je možné tieto problémy riešiť. Súčasťou stránky je aj denník príznakov na stiahnutie, do ktorého si pacienti môžu zaznamenávať svoje priebežné ťažkosti. Na www.astmaaalergia.sk im budú k dispozícii na stiahnutie i brožúry o obidvoch ochoreniach. Cieľom stránky je podporiť ľudí aby sa so všetkými, aj zdanlivo bezvýznamnými ťažkosťami zdôverili lekárovi a pomôcť im tak žiť opäť plnohodnotne a bez obmedzení.

Napriek tomu, že alergickou nádchou trpí až 20 percent Slovákov, rizikom vzniku astmy sa väčšina nezaoberá alebo ho podceňuje. Astma sa pritom vyvinie až u tretiny alergikov! Celosvetovo patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia a na Slovensku postihuje viac ako 160 000 ľudí. Súvislosť oboch ochorení potvrdzuje aj fakt, že až 80 percent astmatikov trpí zároveň alergickou nádchou, ktorá môže príznaky astmy ešte zhoršovať. Je preto rovnako dôležité, aby sa astmatik zdôveril lekárovi o svojej alergii a aby alergik upozornil lekára na príznaky astmy.

Úzke prepojenie obidvoch ochorení zdôrazňuje MUDr. Martin Brezina Csc. z Kliniky detskej pneumológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave-Podunajských Biskupiciach. “Dýchacie cesty sú jednotný systém. Tradične sa delia na horné a dolné, ale v rôznej miere spoločne reagujú za prirodzených ale aj chorobných okolností. Toto vzájomné ovplyvňovanie “jednota“ dýchacích ciest je podstatné pre astmatikov i alergikov. Ak príznaky astmy v pacientovom opise dominujú, lekár sa sústredí na liečenie astmy a nos zostane neliečený.“

Neliečená alergická nádcha však podľa MUDr. Brezinu môže výrazne zhoršovať kvalitu života a aj stažovať liečbu astmy. Nos okrem dýchania zabezpečuje aj filtráciu vdychovaného vzduchu (očistenie od prachových častíc, peľov, baktérií, vírusov), termoreguláciu (ohrievanie vdychovaného vzduchu) a zvlhčovanie vzduchu. Ak človek kvôli alergickej nádche, či z iných chorobných dôvodov dýcha ústami, priamo do priedušiek sa mu dostáva vzduch s vysokým obsahom dráždivých častíc. Vdychovaný vzduch je príliš suchý a v zime i studený, čo môže poškodzovať dolné dýchacie cesty a zhoršovať príznaky astmy.

Pri zápale sliznice nosa dochádza k jej opuchnutiu a zvýšeniu tvorby sekrétu, prejavuje sa najmä vodnatou nádchou alebo sťaženým dýchaním, kýchaním a svrbením slizníc. Takýto stav netreba podceňovať. Nie vždy sa zápal „zastaví“na úrovni horných dýchacích ciest. Asi u 30 percent pacientov postupuje aj do priedušiek, kedy už hovoríme o alergickej prieduškovej astme. Tá sa môže prejaviť ako náhle vzniknutá dýchavica spojená s pocitom tlaku na hrudníku, ako skrátený dych alebo ako „pískanie hrudníka“

Pri oboch ochoreniach existuje účinná a bezpečná liečba. Ak sa objavia príznaky, treba bez váhania kontaktovať lekára. Len tak je možné zbaviť sa nepríjemných prejavov a predísť rozvoju ochorenia.

Niektoré moderné lieky sú účinné proti prejavom astmy aj alergickej nádchy súčasne. Je teda dôležité upozorniť lekára, ak pacient trpí príznakmi oboch ochorení. Umožní mu to výber najvhodnejšej liečby. Pri správnej terapii môžu astmatici i alergici žiť plnohodnotný život bez akýchkoľvek obmedzení, nemusia ich trápiť žiadne príznaky. Nepotrebujú často či dlhodobo užívať úľavové lieky, môžu naplno pracovať a chodiť do prírody.

Slovenský deň astmy a alergickej nádchy bol prvýkrát vyhlásený v roku 2008. Odvtedy je každodoročne príležitosťou upozorniť na úzku vzájomnú súvislosť medzi alergiou a astmou a pripomenúť si význam správnej a včasnej liečby. Ak sa chcete o obidvoch ochoreniach a ich vzájomnom prepojení dozvedieť viac, informujte sa na webstránke www.astmaaalergia.sk, kde si môžete urobiť i jednoduchú elektronickú preddiagnostiku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia