Záver výstavy neónov OPENEON v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
OPENEON výstava

BRATISLAVA 7. januára (WN/PR) – OPEN DESIGN STUDIO a OPEN Gallery vás srdečne pozývajú na finisáž výstavného projektu OPENEON v piatok, 8. januára 2010 o 18:00 hod. v OPEN Gallery, Baštová 5, Bratislava.

Program:

– prezentácia katalógu projektu OPENEON

– výber verejných priestorov pre Neon Tour

– performance Jana Turzu s interaktívnou svetelno-vodno-zvukovou inštaláciou Čerička, s možnosťou diváckej interakcie

Organizátor: OPEN DESIGN STUDIO, https://www.opendesignstudio.net/, Nadácia – Centrum súčasného umenia, https://www.facebook.com/CenaOskaraCepana (za OPEN Gallery)

Projekt OPENEON iniciatívy mladých dizajnérov OPEN DESIGN STUDIO prináša kritický pohľad dizajnérov na aktuálne kultúrno-spoločenské témy. Autormi šiestich vystavených neónov, ktoré sú výsledkom projektu OPENEON, sú študenti a profesionálni dizajnéri zo Slovenska a Čiech. Po finisáži výstavného projektu budú neóny umiestnené vo verejnom priestore.

Výstavnému projektu OPENEON predchádzal štvordňový workshop, ktorý sa konal koncom októbra 2009 v priestoroch ateliéru Plan C v bratislavskej Cvernovke. Svoje reakcie na vybrané kultúrno-spoločenské témy spracovali dizajnéri do podoby vizuálnej skratky, ktorú následne previedli do formy neónu. Spojenie „komerčnej“ funkcie neónu s „nekomerčnou“ sociálno-spoločenskou tematikou prináša svieži a dynamický kontrast a zviditeľňuje témy, ktoré sú za normálnych okolností skôr marginalizované.

Záverečnou fázou projektu, s názvom Neon Tour, ktorá sa odštartuje po finisáži výstavy, je ďalší posun neónov – tentoraz z galerijného priestoru do verejného priestoru – teda reálneho kontextu ich pôvodného užitia. Posun sa udeje formou zapožičania neónov vybraným galériám, kníhkupectvám, hudobným obchodom a designshopom v Bratislave. Neon Tour završuje primárnu myšlienku projektu – nenásilným a kreatívnym spôsobom otvoriť dráždivé sociálne a kultúrne témy. Pridanou hodnotou sa stáva zatraktívnenie priestorov a tiež možnosť použitia neónov ako informačných nosičov, na informovanie okoloidúcich o otvorení priestoru. Túto finálnu časť projektu bude sprevádzať krátky popis celej akcie, umiestnený v interiéri priestoru, spolu s katalógom z výstavy a mapkou všetkých prevádzok, v ktorých sa nachádzajú ostatné neóny.

Projekt OPENEON organizuje občianske združenie OPEN DESIGN STUDIO, zaoberajúce sa otváraním rôznych tém týkajúcich sa vizuálnej kultúry a komunikácie. https://www.opendesignstudio.net/

Účastníci workshopu – vystavujúci:

Študenti

Alica Horváthová (VŠVU) + Elena Bolceková (STU FA)

Emília Jesenská (VŠVU) + Peter Simoník (STU FA)

Matúš Lelovský (VŠVU) + Ondrej Alušík (STU FA)

Ján Turzo (VŠVU) + Michala Lipková (STU FA)

Profesionálni dizajnéri

David Březina + Zuzana Kubíková

Cyprián Koreň + Barbora Tobolová

Lektori

Katarína Lukić Balážiková

Branislav Matis

Martin Mistrík

Produkcia:

Daša Dúbravová

Garant projektu:

Slovenské centrum dizajnu

Partneri projektu:

Vysoká škola výtvarných umení Bratislava (https://www.vsvu.sk/sk/)

Slovenská technická univerzita, Ústav dizajnu (https://www.stuba.sk/english.html?page_id=132)

Plan C, Cvernovka, Bratislava (http://nadaciacvernovka.sk/)

Podpora:

Ministerstvo kultúry SR

Nadácia SPP

Bratislava – Ars Bratislavensis

Nadácia – Centrum súčasného umenia

Nadácia otvorenej spoločnosti

České centrum Bratislava

Neon Okaver

Kontakt:

Mgr. art. Martin Mistrík, info@opendesignstudio.net

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia