Zdravotnícke pomôcky budú od januára lacnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdravotné pomôcky
Foto: vlkigor.webnode.sk

BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) – Od začiatku budúceho roka sa znížia doplatky pacientov za zdravotnícke pomôcky.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa definitívne dohodlo s výdajňami a dodávateľmi zdravotníckych pomôcok a avizované zníženie obchodnej prirážky na zdravotnícke pomôcky o 6,5 % bude od 1. januára 2012 realitou.

Tento krok predstavuje podľa rezortu ročnú úsporu asi 4,9 mil. eur pre zdravotné poisťovne a okolo 135 tis. eur pre pacientov z doplatkov.

Aktuálne si veľkodistribútori majú možnosť pri nákupe zdravotníckej pomôcky prirátať maržu vo výške 11,5 % a výdajne zdravotníckych pomôcok vo výške 15 %, čo je dokopy 26,5 %. Teraz sa marža zníži na 20 %.

Pôvodne pritom ministerstvo uvažovalo o jednej spoločnej prirážke, ale na základe argumentov výdajní zdravotníckych pomôcok dospelo k záveru, že je potrebné ochrániť výdajne a následne aj pacientov, ktorí si práve v nich vyberajú zdravotnícke pomôcky. „Spoločné riešenie spočíva v tom, že 20-percentná obchodná prirážka sa rozdelí pevne určeným pomerom, 11,5 % budú mať výdajne a 8,5 % dodávatelia,“ informuje rezort.

Zníženie obchodnej prirážky má súvisieť s novým zákonom o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Ten uvoľňuje podmienky na obchodovanie so zdravotníckymi pomôckami. Po novom nebude potrebné na veľkodistribúciu zdravotníckych pomôcok povolenie vydávané ministerstvom. To podľa rezortu znamená, že zdravotnícke pomôcky bude môcť nakúpiť aj výdajňa zdravotníckych pomôcok priamo od výrobcu. Týmto opatrením sa okrem iného znižujú náklady dodávateľov zdravotníckych pomôcok a zároveň môže prísť aj k zníženiu cien samotných zdravotníckych pomôcok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia