Mamy by zmenili prístup pôrodníc tesne po pôrode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Babatko
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Slovenské mamičky nie sú spokojné s konaním pôrodníc bezprostredne po pôrode. Vyplynulo to z hodnotenia prostredníctvom internetového sprievodcu slovenskými pôrodnicami, do ktorého sa zapojilo už 3650 matiek. Tie známkovali pôrodnice v jednotlivých bodoch starostlivosti o ne a novorodencov.

Najlepšiu známku dosiahli pôrodnice z dôvery v odbornosť zdravotníckeho tímu počas pôrodu. Rovnako vysoko mamičky hodnotia aj možnosť mať pri pôrode sprevádzajúcu osobu a nesťažujú si ani na vybavenie pôrodných sál.

Naopak, najhoršie známky dostali pôrodnice z podpory včasného kontaktu medzi mamičkou a bábätkom tesne po pôrode, z podpory dojčenia a rešpektovania intimity a z ochoty načúvať individuálnym potrebám mamičiek.

V súčasnosti sa totiž kladie dôraz na podporu včasného kontaktu s dieťaťom bezprostredne po pôrode, umožnenie prvého prisatia, ak má bábätko záujem, už na pôrodnej sále. Slovenské pôrodnice v tom však zatiaľ zaostávajú.

Tesne po pôrode je matkina náruč to správne miesto, kde sa má novorodenec zoznamovať so svetom. Jej telo je námahou pôrodu rozohriate tak, aby vedelo bábätku poskytnúť tepelný komfort. Jej objatie mu pomôže zvládnuť chlad a prázdnotu priestoru, pretože doteraz bolo zvyknuté na pevné obopínanie maternicou. Tlkot matkinho srdca je zvuk, ktorý je mu deväť mesiacov dôverne známy a upokojuje ho po predchádzajúcej námahe.

Keď sa novorodenec adaptuje na nové prostredie, bude mať záujem sať prsník, vôňu mamy pozná už z plodovej vody. Satie prsníka dáva signál na tvorbu materského mlieka, pomáha ale aj rodičke, aby došlo k rýchlemu odlúčeniu placenty a zavinovaniu
Bábätko
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

maternice.

Podľa Sprievodcu pôrodnicami má však možnosť zažiť prvé okamihy po pôrode práve takto len menšina žien. Dieťatko im väčšinou len ukážu a odnášajú ho na ošetrenie, prvé priloženie sa často realizuje narýchlo a formálne.

Pokiaľ je dieťa aj matka v poriadku, malo by sa položiť bezprostredne po pôrode na brucho matky. Otrie sa jednou nahriatou plienkou, aby povrchom tela – ktorý je mokrý od plodovej vody, mazu a krvi – nestrácalo teplo. Ďalšou nahriatou a suchou plienkou sa prikryje tak, že telíčko zostáva v kontakte s kožou matky. Vzájomné spoznávanie a následné prvé prisatie by sa malo nechať na mame a bábätku, keď budú naň pripravení. Vytváranie väzby potrebuje čas, pokoj, ticho a rešpekt.

V ostatnom období v Slovenskej republike stúpa percento cisárskych rezov, v roku 2009 sa 27,3 percenta detí narodilo sekciou, odhad na rok 2010 hovorí dokonca o 28,7 percenta. Ideálne je už počas plánovania sekcie myslieť na prvý kontakt medzi matkou a bábätkom.

Priloženie na hrudník je možné, pokiaľ to dovolí zdravotný stav matky a dieťatka. Na pôrodnej sále sa dá skúsiť aj priloženie k prsníku, len mame bude musieť asistovať personál alebo otec. Ženy po sekcii najťažšie nesú práve odlúčenie od bábätka a neistotu o jeho zdravotnom stave, preto by prvý kontakt mohol pomôcť prežívať pôrod menej stresujúco a zvyšovať istotu a kompetenciu čerstvej mamičky.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Tento profil majú pôrodnice možnosť pravidelne aktualizovať, aby informácie o oddelení boli vždy aktuálne a presné.

Agentúru SITA informovala komunikačná manažérka Sprievodcu pôrodnicami Katarína Skybová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia