Falck s 90 stanicami je lídrom medzi záchrankami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Flack. sanitka
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

KOŠICE 3. februára (WEBNOVINY) – Po ukončení troch kôl výberových konaní na poskytovanie záchrannej zdravotnej služby Falck Záchranná, a.s., Košice bude prevádzkovať 90 staníc. Na tlačovej besede o tom v utorok informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Falck Záchranná Ján Šteso. Povedal, že Falck sa tým stáva najväčším poskytovateľom záchrannej zdravotnej služby, ktorú bude poskytovať na vyše jednej tretine rozlohy Slovenska najmä na Kysuciach a Orave, hornom Spiši a hornom Zemplíne a na časti územia južného Slovenska. „Podľa môjho názoru bol tender transparentný,“ uviedol Šteso.

„Všetkých 90 staníc pod značkou Falck začne svoju činnosť postupne do mája tohto roku. V Kysuckom Novom Meste by sme mali začať prevádzku už na budúci týždeň a vo Vrútkach až v júli,“ informoval Šteso.

V treťom kole získala spoločnosť Falck 48 staníc. „V novozískaných staniciach Falck zamestná vyše 400 ľudí, pričom prevezme zamestnancov doterajších prevádzkovateľov, ak budú mať záujem a splnia kvalifikačné predpoklady, rovnako ako sa to stalo po prvom a druhom kole,“ povedal Šteso.

Falck bude na 31 staniciach rýchla lekárska pomoc a 59 staniciach rýchla zdravotnícka pomoc využívať ambulancie Mercedes-Benz a Volkswagen. V súčasnosti disponujeme celkom 104 ambulanciami a všetky sú unifikované komplexne vybavené bez ohľadu na to, či je v osádke lekár, alebo ide o ambulanciu RZP, takže sú vzájomne zameniteľné. Ako ďalej Šteso uviedol, v minulom roku kúpili 19 nových ambulancií, a nákup ďalších majú v pláne aj tohto roku.

Falck Záchranná má za sebou štyri roky fungovania na Slovensku. Ako uviedol medicínsky riaditeľ Jozef Karaš, v minulom roku mali stotisíc výjazdov, pričom priemerný čas od žiadosti o poskytnutie služby až po príchod na miesto sa pohybuje do desať minút. Za štyri roky išlo o vyše 350 000 výjazdov a najazdili vyše 3,5 milióna kilometrov.

„Posledné štyri roky ukázali, že sme lídrom v tomto segmente na Slovensku a Falck je verejnosťou vnímaná pozitívne. Získané prostriedky neinvestujeme len do techniky, ale veľké prostriedky vynakladáme aj na vzdelávanie našich zamestnancov,“ zdôraznil Šteso. Uviedol, že štvorročná perióda na preobsadzovanie staníc je krátka a prostredníctvom Asociácie záchrannej zdravotnej služby budú iniciovať diskusiu, či by sa nemalo toto obdobie predĺžiť.

Falck Záchranná patrí do nadnárodnej skupiny Falck so sídlom v Dánsku, ktorá má v poskytovaní záchranárskych služieb storočnú tradíciu a v Európe prevádzkuje takmer tisíc ambulancií záchranného systému.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Falck Záchranná