FTÁČNIK: Ďurkovský chce zamiesť PKO pod koberec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ďurkovský
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský chce zamiesť kauzu Parku kultúry a oddychu (PKO) pod koberec, myslí si mestský poslanec a zároveň petržalský starosta Milan Ftáčnik. Je však presvedčený, že sa mu to nepodarí. Ftáčnik tak reagoval na posledné udalosti na rokovaniach mestského zastupiteľstva v súvislosti s kauzou PKO. Najprv poslaneckým plénom prešiel primátorov návrh, aby si hlavné mesto prenajímalo sálu pre približne tisíc ľudí v budúcom komplexe River Park II. Nájom má byť na 20 rokov, ročne by zaň malo mesto zaplatiť 466 480 eur. Následne väčšina poslancov rozhodla, že sa zrušia všetky uznesenia v súvislosti s PKO, ktoré prijali ešte v minulom roku, ale ich plnenie bolo niekoľkokrát odložené a doteraz sa ich nepodarilo splniť.

Ftáčnik je presvedčený, že sa niekto zbytočne ponáhľal a konanie primátora ho prekvapilo. „Snaží sa vyriešiť kauzu okolo PKO spôsobom, ktorý je rýchly, ale nie je dostatočne zdôvodnený. Na jednej strane hovoril, že chce zachovať PKO. Na to nenašiel odpoveď. Teraz sa snaží zachovať ducha miesta. Mal od začiatku povedať, čo je jeho koncept. Nemal to robiť tak, ako to bežne robí v dôležitých veciach. Rozhoduje sa, koná sám a poslancov postaví pred hotovú vec,“ povedal pre agentúru SITA Ftáčnik. S tvrdením o urýchlenom riešení však nesúhlasí riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová. Podľa nej sa nikdy nepredkladali materiály na poslednú chvíľu, ale podľa stavu rokovaní. Primátor mal údajne „neuveriteľne“ tlačiť, aby sa problém PKO vyriešil ešte v roku 2009. Ftáčnik si však myslí, že stačilo, aby sa posledným návrhom poslanci zaoberali neskôr, teda v januári a nie v decembri, keď ho dostali až ráno priamo na stôl.

Na januárovom zastupiteľstve chcel poslanec Ján Budaj otvoriť opätovne túto problematiku, jeho návrh však nenašiel dostatočnú podporu. Poslanci svoje decembrové rozhodnutie nezmenili. Pritom však zrušili všetky ostatné uznesenia z minulého roka. Podľa nich mal napríklad primátor predložiť všetky dokumenty v kauze PKO či požiadať o zrušenie búracieho povolenia. To bolo po nátlaku majiteľa pozemkov – Henbury Development – predĺžené do konca roka 2011. Ftáčnika mrzí, že primátor tak nemusí predložiť žiadne predtým požadované informácie. To, že po novom už nie je potrebné nič predkladať, potvrdila aj riaditeľka magistrátu. Tým, že sa prijalo decembrové uznesenie, stratili všetky ďalšie uznesenia opodstatnenie.

Pavlovičová zároveň zdôraznila, že boli vypočuté hlasy verejnosti o zachovaní genius loci daného miesta. Aktivisti však upozorňujú, že na minuloročných spoločných rokovaniach primátor prisľúbil, že sa bude zasadzovať o zachovanie PKO. Pavlovičová taktiež zdôraznila, že po „dlhých a vyčerpávajúcich“ rokovaniach sa primátorovi podarilo s investorom dohodnúť na obmedzení niektorých aktivít vo svojom investičnom zámere v prospech hlavného mesta. „Musíme mať predsa aj zázemie, nielen parket,“ povedala Pavlovičová a odmieta tvrdenia, že suma za prenájom sály je premrštená. Netvrdí síce, že je suma výhodná pre mesto, zdôrazňuje však, že je výhodná obojstranne. Reagovala na to, že niektorým sa nepozdáva, že hlavné mesto vynaloží obrovské peniaze „na jednu vetu – kapacita bude cca tisíc návštevníkov.“ Dohoda je vyvážená, objektívna a najlepšia pre mesto. Cena výhodnejšia za celých päť rokov nebola, konštatovala Pavlovičová. Doplnila, že pôvodný úmysel náhrady PKO v rámci komplexu Eurovea bol omnoho drahší, s predajom Istropolisu nesúhlasili odbory a iné možnosti neboli. Ako dodala, netreba sa báť ani o plánovanú promenádu, ktorú má vybudovať investor. Mesto ju má podľa riaditeľky „zmluvne perfektne zabezpečenú“.

Podľa mesta sa problém PKO politicky zneužíva

Problém v súvislosti s Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa podľa magistrátu výrazne zneužíva v politickej rovine. Magistrát argumentuje „neustálym obviňovaním zástupcov mesta“ a podsúvaním nepravdivých a skresľujúcich informácií médiám. V reakcii na aktuálne udalosti okolo kauzy PKO to dnes v stanovisku hlavného mesta uviedla hovorkyňa bratislavského primátora Beatrice Szabóová. Mestskí poslanci údajne celú vec uzatvorili vo vecnej rovine decembrovým uznesením. Tým dali poslanci „bodku“ za problematikou PKO. Podľa tohto uznesenia si totiž hlavné mesto prenajme sálu v budúcom komplexe River Park II. Ten by mal vyrásť na mieste existujúceho PKO. Sálu pre približne tisíc návštevníkov by si mesto malo prenajímať 20 rokov, ročne by za prenájom malo zaplatiť 466 480 eur.

Týmto riešením vyšiel podľa magistrátu primátor Andrej Ďurkovský v ústrety časti verejnosti, ktorá mala záujem o zachovanie kultúry v tejto lokalite a genius loci daného priestoru. „Kultúrne aktivity sa teda najmenej 20 rokov budú odohrávať v rovnakom priestore a v rovnakej lokalite,“ uviedla Szabóová. Nový kultúrny stánok by mal reprezentovať kultúru hlavného mesta členskej krajiny Európskej únie. „Budovy v bývalom komplexe PKO takým rozhodne nie sú. Bratislava by ani pod tlakom nemala rezignovať na ambíciu mať na svojom území zodpovedajúci kultúrny stánok,“ uviedla Szabóová. Aktivistov by však napríklad zaujímalo, prečo sa hovorí o bývalom PKO, keď budovy ešte stále stoja. Tí taktiež upozorňujú, že už od konca roka 2003 sa hovorí o územnom pláne zóny. Szabóová potvrdila, že v súčasnosti je vypracovaná a schválená urbanistická štúdia zóny. Tá vznikla na základe medzinárodnej súťaže.

Nový kultúrny stánok by mal začať fungovať najneskôr o päť rokov. Dovtedy by pre kultúru malo slúžiť Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, ktoré sprevádzkovalo mesto v minulom roku. Časť aktivít by sa mala presunúť do novej multifunkčnej arény – Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Hlavné mesto je tiež akcionárom v spoločnosti Národné tenisové centrum.

Investorská spoločnosť Henbury Development začala 14. apríla 2009 búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je spoločnosť od leta 2005, mestu ich prenajímala za symbolických 0,033 eura (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca 2009. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. eur v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. eur, čo sa mestu zdalo neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO rezonuje v mestskom zastupiteľstve od konca apríla minulého roka.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýJán BudajMilan Ftáčnik