Ako sa doma pohodlne zbaviť bolesti hrdla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bolesť, hrdlo, chrípka, nachladnutie
Nič nevie letné radovánky prekaziť tak, ako zachrípnutie či bolesť hrdla. Foto: throatdiseases.net
čaj
Foto: www.mentalhealthy.co.uk
Cesna, cibuľa
Foto: www.thefoodrecipes.net
Pomaranče, ovocie
Foto: www.inkingrey.com

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Vonku je čoraz chladnejšie a mnohí z nás sa nevyhnú nepríjemným zdravotným problémom, ako je prechladnutie či chrípka. Tie idú ruka v ruke s bolesťami hrdla. Ak však máte vhodne zásobenú domácnosť, môžete sa ich zbaviť hneď v zárodku.

Čo si vypiť?

Bolestí hrdla sa môžete rýchlo zbaviť, ak vypijete niekoľkokrát denne po malých dúškoch pohár citrónovej šťavy s medom. Zmiernite ich aj bylinkovými čajmi, napríklad z tymianu alebo zo šalvie. Šalviový čaj sa používa ja na kloktanie. Dobrým pomocníkom je aj silný mätový čaj alebo čaj z kvetov čiernej bazy osladený medom.

Kloktadlá

Liečivo pôsobí kloktanie odvaru z repíka alebo rumančeka. Zabrať môže aj kloktadlo pripravené z pohára vody, do ktorej pridáte šťavu z citróna a lyžicu soli. Kloktajte asi dve minúty tri razy denne.

Zázrak z Indie

Do šálky vody dajte pol lyžičky mletej škorice a niekoľko zrniečok čierneho korenia. Povarte, oslaďte medom a pite trikrát denne. Tento indický liečivý čaj môžete piť aj pri prechladnutí, chrípke a na podporu trávenia.

Nezabúdajte na cesnak

Pri bolestiach v hrdle skúste ošúpať strúčik cesnaku a cez deň ho cmúľať. Aj keď nejde o práve najchutnejší cukrík, cesnak ničí vírusy a baktérie, a preto máte veľkú šancu, že sa nepríjemného škrabania či pálenia v hrdle zbavíte.

Ovocie a zelenina

Keď vás začne bolieť hrdlo, postarajte sa o to, aby váš jedálniček obsahoval dostatočné množstvo žltého a oranžového ovocia a zelenej listovej zeleniny. Obsahujú množstvo vitamínu C a poskytujú aj dostatok betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Práve tento vitamín je dôležitý pre udržiavanie zdravých slizníc vrátane slizníc v hrdle.

A ešte niekoľko tipov…

Možno vám bude vyhovovať tento recept. Zmiešajte polievkovú lyžicu lekváru z čiernych ríbezlí s horúcou vodou a tento nápoj popíjajte horúci niekoľkokrát denne. Pomôcť môže aj cibuľový med – nastrúhajte cibuľu, do ktorej pridáte žĺtok a dve lyžičky práškového cukru. Celú zmes poriadne rozdrvte na kašu a každú pol hodinu zjedzte malú lyžičku. Na bolesti hrdla môžete útočiť aj zvonka – potrite vlhký uterák tvarohom, priložte ho na hrdlo a krk si oviňte vlnenou šatkou alebo iným uterákom. Nechajte pôsobiť cez noc.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku

Zdroje: Liečba domácimi prostriedkami (Heike Kovácsová), Čo piť, keď… (Jarmila Mandžuková), Čo jesť, keď… (Jarmila Mandžuková).

Ak predsa domáce recepty nepomôžu, pozrite si aj overené prípravky z lekárne v týchto e-shopoch:

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia