Nenápadná hrozba pre naše pľúca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: GSK

BRATISLAVA 16. novembra (WBN/PR) – Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc sme si tento rok pripomenuli 14. novembra a jeho hlavnou myšlienkou je pozitívny odkaz – „Nikdy nie je neskoro“. Verejnosť na Slovensku má teraz po prvýkrát možnosť zoznámiť sa s výsledkami prieskumu o CHOCHP medzi slovenskými pacientmi a lekármi, ktorý potvrdil, že o zdravie svojich pľúc by sme mali dbať dôslednejšie.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je veľmi rozšírené chronické ochorenie, ktoré má výrazný vplyv na kvalitu života pacienta a jeho rodiny. Podľa odhadov však napriek tomu o svojom ochorení netuší štvrtina až polovica pacientov, ktorí už majú klinické príznaky CHOCHP. Medzi základné prejavy CHOCHP patrí dýchavica, kašeľ a celková strata energie. Výrazným prejavom ochorenia je aj znížená úroveň každodenných aktivít, ktoré pacient zvykol vykonávať. Za rizikovú skupinu populácie môžeme považovať fajčiarov, či už aktívnych alebo bývalých, vo veku nad 40 rokov.

Hlavným cieľom Svetového dňa chronickej obštrukčnej choroby pľúc je zvýšiť povedomie o tomto závažnom chronickom ochorení, ktoré prináša výrazné obmedzenia do života pacientov a ich rodinných príslušníkov. Na Slovensku sa tento rok uskutočnil prieskum zameraný na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc s názvom „GOLD Guidelines“, do ktorého bolo zapojených 46 pneumológov a 519 pacientov s CHOCHP. Prieskum ukázal, že najzávažnejší symptóm pridružený k tomuto ochoreniu je dýchavica alebo aj dyspnoe, teda pocit nedostatku vzduchu. V závislosti od stupňa ochorenia sa dýchavica zhoršuje. V pokročilom štádiu ochorenia môžu byť pre pacienta obťažujúce aj bežné činnosti ako je obliekanie, chôdza po byte, či vstávanie z postele. Pacienti v takomto stupni choroby obvykle neopúšťajú domov a akékoľvek aktivity obmedzujú a prispôsobujú svojmu stavu. Prieskum potvrdil, že závažnosť problémov výrazne narastá so stupňom závažnosti ochorenia.

Včasné odhalenie a účinná liečba v skorších štádiách CHOCHP pomáhajú spomaliť progresiu ochorenia, čo môže zlepšiť kvalitu života pacientov a oddialiť nástup závažných príznakov. Prieskum však odhalil alarmujúci údaj. Až 51% pacientov má v čase stanovenia diagnózy zachovaných menej ako 60% pľúcnych funkcií. To znamená, že ochorenie je už vo výrazne pokročilom stupni a obvykle má tendenciu rýchlo postupovať. Preto by mal každý z nás dôslednejšie dbať na zdravie svojich pľúc a vyhľadať praktického lekára, prípadne pneumológa, pokiaľ sa objavia príznaky. CHOCHP je možné jednoducho odhaliť pomocou bezbolestného vyšetrenia – spirometrie, preto sa diagnostiky netreba obávať.

Podľa prieskumu “GOLD guidlines“ si tri štvrtiny pacientov s CHOCHP vyžadujú kombinovanú liečbu, pričom takmer polovica z nich užíva kombináciu 3 a viacerých liekov. Množstvo liekov a potreba kombinovanej liečby narastá so stupňom závažnosti ochorenia. Rovnako, so štádiom CHOCHP, rastie aj počet exacerbácii – náhlych vzplanutí príznakov ochorenia, počet zápalov pľúc a potreba užívania antibiotík.

S ochorením súvisí aj vysoký výskyt sprievodných, pridružených ochorení, a to najmä kardiovaskulárnych. Podľa prieskumu až 80 % pacientov s CHOCHP trpí kardiovaskulárnym pridruženým ochorením. Najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku a progresie ochorenia je fajčenie. Podľa prieskumu “GOLD Guidelines“ až 79 % slovenských pacientov s CHOCHP tvoria fajčiari alebo bývalí fajčiari. Prieskum však odhalil, že až 40 % pacientov s CHOCHP sa aj napriek závažnému stupňu ochorenia fajčenia nevzdáva!

Aj keď je chronická obštrukčná choroba pľúc nevyliečiteľné ochorenie, v súčasnosti je už pre pacientov vo všetkých štádiách ochorenia dostupná liečba, ktorá im pomáha žiť aktívnejšie a cítiť sa lepšie. Čím skôr sa podarí ochorenie odhaliť a začne sa liečiť, tým lepšia môže byť kvalita života pacienta a prognóza do budúcnosti.

– – – – –

Prieskum „GOLD guidelines“ uskutočnila počas mesiacov máj a jún 2012 agentúra GfK pre spoločnosť GlaxoSmithKline Slovensko.

GlaxoSmithKline – jedna z vedúcich farmaceutických a zdravotníckych spoločností zameraných na výskum na svete – sa zaviazala zlepšiť kvalitu života ľudí tým, že umožní ľuďom byť aktívnejšími, cítiť sa lepšie a žiť dlhšie. Pre ďalšie informácie navštívte prosím www.gsk.com.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GSK GlaxoSmithKline