Pozor na stravovanie, v lete telo potrebuje zmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
šalát, žena, jedlo, zelenina
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Stravovanie počas letných mesiacov by malo byť odlišné ako v ostatných ročných obdobiach.

Zostavovanie menu by sa malo prispôsobiť typickým letným špecifikám, akými sú vysoká teplota vzduchu či relatívne nízka vlhkosť.

Tieto faktory predstavujú určitú záťaž najmä na kardiovaskulárny aj na gastro systém aj u zdravých ľudí, preto ich treba pri stravovaní zohľadniť, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

„Hlavný dôraz treba v letných mesiacoch klásť na správny pitný režim a ľahšiu stravu s nižšou energetickou hodnotou či vyššou stráviteľnosťou,“ vyzýva ÚVZ SR. Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním približne tri litre vody z organizmu, ktorú treba doplniť.

Hygiena je dôležitá

Počas leta treba vo zvýšenej miere dbať aj na dodržiavanie hygienických zásad pri príprave, skladovaní či manipulácii s potravinami a jedlami. Týka sa to domácností aj zariadení spoločného stravovania. Dodržiavaním týchto zásad sa podľa úradu znižuje riziko kontaminácie mikroorganizmami a následne riziko ochorení. Dôležité to je predovšetkým v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky či cukrárenské výrobky.

Leto je obdobím, keď cestuje veľa ľudí na dovolenky do južných prímorských či exotických destinácií. Preto je dôležité aj v tomto prípade dodržiavať z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín určité zásady. Dovolenkári by sa mali vyhýbať aspoň zo začiatku pobytu surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedajú ošúpať. Treba jesť len ovocie a zeleninu v šupke po jej umytí a očistení.

Čo piť na dovolenke

žena, jedlo, chladnička, ovocie
Foto: Shutterstock

Piť by mali len pitnú vodu a nie vodu z iných zdrojov. „Pred vycestovaním by si mali dovolenkári zistiť, či je v danej krajine pitná voda a pokiaľ nie, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. Na tieto účely existuje balená voda,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.Týka sa to aj ľadu do nápojov, ktorý je zrejme vyrobený z miestnej vody.

Úrad preto odporúča dávať si ho do nápojov len ak je istota, z akej vody je vyrobený. Riziková môže byť takisto konzumácia mäsových či vaječných pokrmov, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené

ÚVZ SR neodporúča jesť príliš odlišné jedlá od našej stravy, pretože môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a takisto jedná pripravované na miestnych trhoviskách či vo vývarovniach. Úroveň hygieny prípravy pokrmov býva v takýchto prípadoch nižšia. Ľudia by mali zvážiť aj príjem pikantných jedál, ktoré môžu takisto nepriaznivo pôsobiť na tráviaci systém.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia