Slováci priberajú vďaka vysokej spotrebe živočíšnych tukov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obezita, pažravosť, jedenie
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku pokračuje dlhodobý trend vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie nadváhy.

Naopak, Slováci vo všeobecnosti neprijímajú odporúčané množstvá sacharidov a hrubej vlákniny. Nadbytok stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, chrupu, pečene a prispievajú tiež k vzniku nádorov.

„Stravu prijímame od narodenia a považujeme to za samozrejmosť. Určite prvým vzorom je pre nás rodina a jej stravovacie zvyklosti,“ povedala v stredu na tlačovej konferencii praktická lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Iveta Vaverková.

Pestro a striedmo nikdy neublíži

Pacienti sa vraj iba zriedka pýtajú na stravovanie, aj to najmä pri zistení zvýšeného krvného tlaku či cholesterolu.

Informácie o stravovaní hľadajú prostredníctvom internetu, časopisov, televíznych programov či rôznych kuchárskych kníh.

Ak chcú ľudia správne jesť, musia vedieť tiež správne nakupovať a preto sú dôležité aj informácie o zložení na obaloch produktov.

„Každá doba má medzi potravinami módneho favorita. Pravdou však zostáva, že pestro a striedmo, nikdy nesklame a neublíži. V strave musí mať zastúpenie zelenina, ovocie, kvalitné bielkoviny, kvalitné tuky a voda,“ dodala Vaverková.

Nevhodné zloženie stravy

Pacientom však chýba ochota zmeniť životný štýl. Najčastejšie škodlivé návyky spočívajú v nevhodnom zložení stravy, jednostrannosti, nekvalitných potravinách či dokonca nedostatku času na jedlo.

Spolu s nárastom významu kvalitných potravín v zdravotnom životnom štýle vstupuje do popredia aj otázka potravinovej kontroly. Potraviny sú navyše často terčom informačného terorizmu.

„Počet poplašných a nekvalifikovaných správ o potravinách narastá. Na jednej strane sú to falošné poplachy a na druhej výsledok konkurenčného boja. Slovenskí spotrebitelia sú už viac vzdelaní a počet žiadostí o informácie rovnako rastie,“ vysvetlil vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Štulc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať