Rakovinou trpí viac ako 14 miliónov ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kras test, rakovina hrubého čreva
Foto: magazine.merck.de

BRATISLAVA 14. decembra (WEBNOVINY) – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila výsledky štúdie, ktorá preukázala nárast počtu ľudí trpiacich rakovinou.

Kým v roku 2008 nádorovými ochoreniami trpelo približne 12,7 milióna ľudí, v roku 2012 ich bolo viac ako 14 miliónov. Zvýšil sa aj počet úmrtí na rakovinu, a to zo 7,6 milióna na 8,2 milióna obetí.

Dôvodom zvýšenia výskytu nádorového ochorenia je podľa WHO predovšetkým zmena životného štýlu v rozvojových krajinách, ktoré sa snažia podobať tým vyspelým. Fajčenie a obezita, ako aj fakt, že ľudia sa dožívajú vyššieho veku, sa tiež podieľajú na náraste.

Za najčastejší typ nádorového ochorenia označila WHO rakovinu pľúc, ktorou trpelo až 13 percent z celkového počtu chorých. Výrazne sa zvýšil aj výskyt rakoviny prsníka, ktorá je najbežnejším typom tohto ochorenia u žien v 140 krajinách.

„Nádorové ochorenie prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu v menej rozvinutých krajinách sveta. Je to tak sčasti pre zmenu životného štýlu ľudí žijúcich v týchto krajinách, a tiež preto, že v týchto regiónoch sa k liečbe dostane len malý počet žien,“ tvrdí David Forman z WHO. Predstavitelia WHO predpokladajú, že v roku 2025 bude nádorovými ochoreniami trpieť až 19 miliónov ľudí.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia