Chrípka útočí, najčastejšou komplikáciou sú zápaly dutín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar,chripka
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

ŽILINA 14. decembra (WEBNOVINY) – Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od začiatku novembra stále pribúda, tento týždeň museli v kraji zavrieť aj jednu základnú a dve materské školy.

Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Tvrdošín (o 36 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okrese Turčianske Teplice (o 32 percent). Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u ľudí starších ako 60 rokov, chrípkové u 15- až 19-ročných.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň takmer osemtisíc akútnych respiračných ochorení, príznaky chrípky lekári pozorovali u približne každého ôsmeho pacienta. Podľa veku najviac chorých je medzi deťmi do päť rokov.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali v celom kraji o 125 respiračných a o 30 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 52. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia