Zázračná čokoláda, čokoholici z nej chudnú a sú múdrejší

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cokolada
Je tajomstvom mysliteľov čokoláda? Foto: lifesvinetruth.com

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Čokoláda je nepochybne mimoriadne obľúbenou potravinou. Niektorí si dokonca nevedia predstaviť jediný deň bez konzumácie tejto maškrty a dobrovoľne sa označujú za čokoholikov.

Tí, čo sa rozhodli po novom roku schudnúť, zrejme o čokoláde nechcú ani počuť. Jedno je isté; pokiaľ ide o naše zdravie, treba si vedieť vyberať aj medzi čokoládami. Vo svete delikátnych pochúťok zabalených v staniole existujú totiž obrovské rozdiely. Postave a zdraviu ublížime iba nekvalitnými verziami čokolády.

Štíhli čokoholici

V mysli mnohých žien (ale aj mužov) je aj v dôsledku „antičokoládových“ názorov zakorenená predstava o tom, že z čokolády sa zákonite priberá. Čo keby však niekto tvrdil, že konzumáciou dobroty vyrobenej z kakaového zrna, naopak, schudneme?

Doktorka Beatrice Golombová, profesorka medicíny na Kalifornskej univerzite v San Diegu, zverejnila štúdiu, v ktorej zisťovala možné spojitosti medzi pravidelnou konzumáciou čokolády a úrovňou Indexu telesnej hmotnosti (BMI – Body Mass Index). Výskum uskutočnila na vzorke zloženej z 1018 ľudí oboch pohlaví vo veku od 20 do 85 rokov.

Výsledok bol zaujímavý. Ľudia, ktorí si dopriali čokoládu pravidelnejšie mali nižší Index telesnej hmotnosti ako tí, ktorí boli cielene striedmi voči sladkému afrodiziaku. „Neznamená to, že môžete zjesť nekonečné množstvá čokolády,“ uviedla doktorka Golombová svoje zistenia na pravú mieru s tým, že ich odôvodnila možnými účinkami čokolády na zrýchlenie metabolizmu človeka.

Cokolada
Foto: menshealth.com

Pozor na kvalitu

Previnilo sa cítiaci milovníci čokolády si teda rozhodne nemusia vyčítať svoju dennú dávku tejto sladkosti, no rozhodne musia zohľadniť množstvo zjedených kociek, a najmä ich kvalitu. Odborníci sa zhodujú, že najzdravšou verziou čokolády je tmavá, prípadne horká čokoláda s obsahom kakaa od 75 percent a vyššie.

Znamená to, že pre vysoký podiel kakaa nebude obsahovať toľko tuku a cukru, koľko mliečny variant, alebo nebodaj toľko, čo maximálne nevhodné „čokoládové pochúťky“. Tie na nás striehnu z regálov najmä v období Vianoc a Veľkej noci, no s pravým kakaom nemajú absolútne nič spoločné a ihneď sa prejavia aj na našej váhe.

Viaceré výskumy naviac preukázali, že konzumácia malého množstva tmavej čokolády má pozitívne účinky na činnosť srdca, krvný tlak, ale aj na zlepšenie nálady. Horká čokoláda je navyše podľa americkej diétologičky Nancy Coppermanovej bohatá na antioxidanty a má protizápalové účinky, takže je nesporne vhodná pre naše zdravie.

Cokolada
Foto: SITA/AP

Čokoládou k Nobelovke

Zaujímavú otázku v súvislosti s čokoládou si však položila aj kreatívna Vanessa Hillová, ktorá si na Facebooku založila stránku s názvom Brain Craft. Na videu zdieľanom na Youtube pracuje s poznatkom, že v krajinách, ktoré „odchovali“ držiteľov Nobelových cien, je konzumácia čokolády takpovediac na dennom poriadku.

V približne dva a pol minútovom videu ilustruje a vysvetľuje, ako by podľa nej mohla súvisieť mozgová kapacita mysliteľov s čokoládou.

Nech už je to akokoľvek, nik nemôže s určitosťou tvrdiť, že nemá po rozpustení čokolády na jazyku lepšiu náladu, že mu táto sladká odmena neodbúra stres pri učení či nezaženie chuť na iné, oveľa nezdravšie kalorické bomby. Tak teda, čokoláde (KVALITNEJ) zdar!

Video: Je čokoláda tajnou zbraňou „hlavičiek“?

Zdroje: www.cnn.com, www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia