Slovensko podporí očkovanie, je dôležité pre zdravie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) – Slovenská republika sa po ôsmy raz zapája do Európskeho imunizačného týždňa. Cieľom kampane, ktorú od roku 2005 každoročne vyhlasuje európska úradovňa Svetovej zdravotníckej organizácie, je podpora zaočkovanosti a zlepšenie informovanosti o očkovaní proti nákazám, ktorým sa dá takto predchádzať. Imunizačný týždeň bude od 22. do 26. apríla.

Témou tohto ročníka je podpora očkovania v jednotlivých vekových skupinách, informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Na Slovensku sa začalo so systematickým celoplošným očkovaním koncom štyridsiatych rokov minulého storočia. V roku 1986 bol prijatý Národný imunizačný program SR, ktorého cieľom je eliminovať infekčné ochorenia systematickým zabezpečovaním efektívnej imunizácie detí a dospelých.

Pravidelné povinné očkovanie detí u nás sa vykonáva proti desiatim infekciám – záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia