VšZP prispeje viac na testy na okultné krvácanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar,chripka
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa rozhodla zmeniť nelichotivé štatistiky úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva. Poukazuje na to, že až 80 percent ľudí prichádza k lekárovi v poslednom štádiu ochorenia. Okrem ďalšej edukácie pacientov, plánuje viac motivovať i lekárov. Od prvého júla im bude za vyšetrenie okultného krvácania v stolici pri pacientoch vo veku od 40 do 70 rokov platiť 12 eur, v súčasnosti je to 6 eur.

Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai uviedol, že aj keď preventívne prehliadky absolvuje viac ľudí, ako to bolo pred pár rokmi, test na okultné krvácanie vykoná lekár len u 13 percent z nich. „Keď sme začínali v roku 2011, absolvovalo preventívne prehliadky u všeobecných lekárov 28 percent občanov, dnes možno aj vďaka kampani ich podstúpi 33,6 percenta poistencov. Z tých, ktorí absolvujú preventívne prehliadky, iba každý tretí občan vo veku 40 až 70 rokov donesie test na okultné krvácanie na vyhodnotenie naspäť do ambulancie,“ povedal Forai.

Veľká šanca na vyliečenie

Vedúca odboru zdravotného a revízneho VšZP Beáta Havelková podotkla, že ide o bezbolestný test. Zo zákona naň majú nárok pacienti od 50 rokov, VšZP znížila hranicu na 40 rokov. Náklady na takýto test vyjdú zdravotnú poisťovňu na 6,04 eura, pre pacientov je bezplatný. Za celú preventívnu prehliadku svojho poistenca tak uhradí cez 30 eur. Naproti tomu VšZP vyčíslila, že na liečbu jedného pacienta so spomínanou diagnózou dá 2880 eur ročne. Celkovo na liečbu pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka vynaložila štátna poisťovňa vlani cez 45 mil. eur.

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva, každý rok sa u nás zdiagnostikuje približne 3600 nových prípadov. Ročne si toto závažné ochorenie vyžiada životy až 1700 pacientov. Výskytom tejto diagnózy a úmrtnosťou na ňu sme v prípade mužov na prvom mieste, u žien na piatej priečke spomedzi európskych krajín. Forai pritom zdôraznil, že ak sa toto ochorenie zachytí včas, pacient má 95-percentnú šancu na vyliečenie.

Súkromné poisťovne na prehliadky upozorňujú

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), ktorého členmi sú súkromné poisťovne Dôvera a Union, tento krok VšZP víta. Pripomína, že súkromné zdravotné poisťovne poskytujú zvýšené úhrady a nelimitujú počty preventívnych prehliadok už niekoľko rokov. „Sme veľmi radi, že sa k podpore prevencie už pridáva aj poisťovňa s najvyšším počtom poistencov, ktorí doteraz túto možnosť nemali, keďže ide o účinný spôsob, ako výrazne znížiť výskyt niektorých ochorení,“ skonštatovala prezidentka ZZP Katarína Kafková.

Súkromné poisťovne upozorňujú svojich klientov na preventívne prehliadky aj formou sms či emailov. „Ľudia zanedbávajú svoje zdravie a na preventívne prehliadky chodia minimálne. Mnohé choroby sa pritom vďaka preventívnej prehliadke dajú odhaliť a podchytiť v ranom, ešte liečiteľnom štádiu,“ uviedla Kafková. Za dôležitú považuje najmä osvetu medzi ľuďmi, preto by podľa nej mali na absolvovanie preventívnej prehliadky vyzývať nielen zdravotné poisťovne, ale aktívnejšie by k tomu mali pristupovať aj verejné inštitúcie z oblasti zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marcel Forai
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa